Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När ska S gå från ord till handling för kvinnorna?

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.
Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/MODERATERNA

Plötsligt verkar Socialdemokraterna ha ändrat uppfattning i vissa frågor efter förra veckans debatt om mäns våld mot kvinnor. Det välkomnar vi. 

Men faktum kvarstår: Genom sina handlingar motarbetar S krafttagen de själva efterfrågar, skriver Johan Forssell och Camilla Waltersson Grönvall (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Tomma tunnor skramlar mest. Socialdemokraterna påstår i en artikel att Moderaterna nedprioriterar arbetet med att förhindra mäns våld mot kvinnor och jämställdhetsarbetet. Ingenting kunde vara mera fel. När vi synar Socialdemokraternas kritik blir det inget mer än yvig retorik kvar.

Förslagen som S motsatt sig

Mäns våld mot kvinnor är ett mycket allvarligt samhällsproblem. Just därför har vi upprepade gånger och under många års tid har lagt fram konkreta förslag i riksdagen för att skärpa straffen:

Skärpta straff för grov kvinnofridskränkning: systematiska och upprepade kränkningar måste straffas hårdare,

Fotboja för fler kvinnomisshandlare som får kontaktförbud: kvinnor ska inte tvingas vänta på att förövaren bryter mot sitt kontaktförbud innan åtgärder sätts in.

Obligatorisk häktning för den som misstänks för grov kvinnofridskränkning: att omedelbart bura in den som misshandlar stärker brottsoffrets trygghet.

S-topparna Lena Rådström Baastad, Annika Strandhäll och Carina Ohlsson menar att M, KD och SD driver en politik som inte löser orsakerna till mäns våld mot kvinnor.

Tyvärr kan vi konstatera att Socialdemokraterna hittills har motsatt sig våra förslag. Plötsligt verkar man dock ha ändrat uppfattning i vissa frågor efter förra veckans debatt, det välkomnar vi. Men faktum kvarstår, genom sina handlingar motarbetar S krafttagen de själva efterfrågar.

Vi vill stärka kvinnors egenmakt

Endast skärpta straff är inte tillräckligt. Kvinnors egenmakt behöver stärkas på flera andra områden. Även här lyser de socialdemokratiska förslagen med sin frånvaro. Moderaterna kommer fortsätta lägga fram förslag som stärker kvinnors ekonomiska självständighet. Vi kommer att fortsätta driva frågor om förbättrad kvinno- och förlossningsvård. 

Och Moderaterna kommer fortsätta driva på frågan om en moderniserad abortlagstiftning, genom att bland annat tillåta abort i hemmet via apotek och ge specialiserade barnmorskor rätten att utföra aborten. Socialdemokraternas tystnad i abortfrågan är svår att tolka på annat sätt än att man inte står bakom Moderaternas krav på en moderniserad lagstiftning – något vi beklagar.

Upp till bevis för sossarna

Vi kommer fortsätta lägga skarpa förslag för ökad jämställdhet på riksdagens bord. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna. Är de beredda att ge upp pennfäktandet för att i stället göra verklig skillnad för jämställdheten i Sverige?


Av Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson