Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När ska S bryta med Kubas kommunister?

Palme och Castro röker under ett statsbesök 1975. Synen på Kuba är ett tydligt exempel på socialdemokratins aktivistiska utrikespolitik, skriver Lars Adaktusson.
Foto: HASSE PERSSON
Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det kanske tydligaste exemplet på socialdemokratins traditionellt aktivistiska utrikespolitik är synen på Kuba. Arvet efter Palme och Wallström sitter djupt i partiet, så djupt att man hellre lyssnar till kommunistpartiets företrädare än det kubanska civilsamhället.

Samtidigt står landet på randen till en humanitär katastrof, skriver Lars Adaktusson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I slutet av förra året godkände riksdagen det samarbetsavtal mellan EU och Kuba som provisoriskt varit i kraft sedan 2017. Beslutet föregicks av starka vädjanden från kubanska oppositionsföreträdare och demokratikämpar om att Sverige skulle säga nej. Detta till trots valde Socialdemokraterna att driva igenom det nya samarbetsavtalet. Bland annat med argumentet att ökad dialog skulle leda till en bättre situation för kubanerna, även vad gäller mänskliga rättigheter.

Läget förvärrat efter EU-Kuba-avtalet 

En uppföljande granskning som just gjorts av människorättsorganisationen Civil rights defenders visar att analysen var fel. Ett 70-tal kubanska människorättsförsvarare som organisationen intervjuat säger samtliga att situationen när det gäller mänskliga rättigheter har försämrats sedan EU-Kuba-avtalet trädde i kraft. Till detta kommer att utlovade ekonomiska reformer inte har genomförts och att den demokratiska utveckling som förutskickats lyser med sin frånvaro. 

När förtrycket på Kuba nu återigen tilltar är det hög tid för det stora regeringspartiet att bestämma sig; på vilken sida av historien vill man stå?

Den kommunistiska regimens vanstyre och ovilja till förändring präglar även hanteringen av Coronapandemin. Bistånd från exilkubaner via kyrkor har blockerats av regimen, omkring 15 000 drabbade familjer kan inte ta emot den hjälp de erbjudits utifrån. Medierapporteringen må ge en annan bild, men faktum är att Kuba i dag står på randen till en humanitär katastrof. Efter att turismen och oljesubventionerna från Venezuela i det närmaste upphört befinner sig den kubanska ekonomin i fritt fall. 

Känner sig svikna av EU

Även civilsamhällets organisationer är hårt drabbade. Kombinationen av pandemin, det ökande förtrycket och en raserad ekonomi gör att allt fler kubaner nu väljer att lämna landet. Samtidigt växer en känsla bland oppositionsföreträdare att EU och dess medlemsländer sviker det kubanska folket genom att hålla de styrande i Havanna under armarna med ett samarbetsavtal som ger kommunistpartiet och regimen oförtjänt goodwill.

Socialdemokrater är direkt ansvarslösa

Sedan länge är organisationer som arbetar för frihet, minskat förtryck och mänskliga rättigheter förbjudna på Kuba. Skälet är att dessa organisationer av regimen betraktas som ett hot mot samhället. Att svenska socialdemokrater, tillsammans med vänster- och socialistpartier runtom i världen, trots detta tar intryck av diktaturregimens löften och locktoner är direkt ansvarslöst.

Palmes Kubabesök var lika omtalat som erbarmligt, skriver Adaktusson
Foto: HASSE PERSSON

Hösten 2015 skickades Pierre Schori av den svenska regeringen till Havanna för att inkassera regimens stöd för den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd. Samtidigt ”firade” Schori och Castro att det var 40 år sedan Olof Palme hyllade kommunistregimen under ett lika omtalat som erbarmligt Kubabesök. Schoris historiebeskrivning gick att ta del av på webbplatsen för Sveriges ambassad i Havanna. Högtidligt skrev han om hur ”en mur, en rest av det kalla kriget, har rivits”. 

Vilken sida av historien vill man stå på?

Vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer har inga murar rivits, de är intakta. När förtrycket på Kuba nu återigen tilltar är det hög tid för det stora regeringspartiet att bestämma sig; på vilken sida av historien vill man stå?  

För Kristdemokraterna är valet självklart. Redan i de inledande förhandlingarna om EU-Kuba-avtalet varnade vi för otillräckliga krav på den kubanska diktaturen när det gäller reformer och mänskliga rättigheter. I stället gavs regimen på egen hand möjlighet att definiera dessa begrepp och därmed ange takten för de förändringar som dess företrädare i grunden inte vill se.

Omförhandla eller säg upp avtalet

För att bryta den allvarliga utvecklingen krävs nu ökat stöd från omvärlden till demokratiska krafter, opposition och civilsamhälle. Att ha kvar EU-Kuba-avtalet i dess nuvarande form är kontraproduktivt, avtalet bör omförhandlas eller sägas upp snarast möjligt. Kubas svårt plågade befolkning har trots fagra löften inte fått det bättre, tvärtom. 


Av Lars Adaktusson (KD)

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson