Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När ska S börja att ta extremismen på allvar?

Stockholm, givet sin storlek och sin dragningskraft som terrormål, borde ligga i framkant i arbetet mot våldsbejakande extremism, skriver Lotta Edholm.Foto: ROB SCHOENBAUM/IBL POLARIS
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L).

Människor är beredda att begå terrordåd på våra gator. Samtidigt har den S-ledda majoriteten i Stockholm helt tappat styrfart i arbetet mot extremism och radikalisering, skriver oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu står det klart att Stockholm, som givet sin storlek och sin dragningskraft som terrormål borde ligga i framkant i arbetet mot våldsbejakande extremism, utpekas som sämst i landet av den nationella samordnaren. Anledningen till detta är enbart en: Den lokala S-majoritetens totala ointresse för dessa frågor.

I Stockholm och Sverige förförs unga av våldsbejakande rörelsers demokratifientliga budskap. När människors frihet och säkerhet hotas av framväxten av våldsbejakande miljöer i Stockholm måste vi agera kraftfullt. Att stockholmare står beredda att mörda för terrorsekten Daesh (IS) i Syrien är fruktansvärt, liksom att det finns exempel på försök att rekrytera unga på Stockholms skolor till våldsbejakande miljöer.

S brister i kunskap och engagemang

Det är tydligt för oss liberaler att det största hotet mot frihet och demokrati i dag kommer från de människor som har intresse och förmåga att begå terrordåd på Sveriges gator. Lika tydligt är att den brist på kunskap och engagemang som majoriteten i Stockholm visar kan stå oss dyrt. I flera år har Socialdemokraterna prioriterat ner arbetet mot radikalisering. De "kunskapshus" som den nationella samordnaren tagit initiativ till och som skulle samla alla kompetenser finns ännu inte på plats. Det är bara ett exempel i raden på senfärdighet i arbetet.

Det är i första hand staten som måste ta ansvar för de terrorister som återvänder. Alla som kan ska lagföras. Terrorresor är, och ska vara, brottsligt. Kommunens uppdrag är istället att arbeta förebyggande; att upptäcka miljöer där radikalisering riskerar att få fäste, hjälpa människor att lämna våldsbejakande miljöer och att ha ett tätt samarbete med polisen och rättsvårdande myndigheter.

Skarp kritik från nationella samordnaren

Men för att detta arbete ska fungera krävs att kompetensen både finns samlad i staden, att man vet alltid vem man ska ringa när något inte står rätt till, och ute på fältet där de som möter människor i radikaliserade miljöer finns. Tyvärr fungerar det inte i dag. Under flera månader användes inte den möjlighet man hade att ta in kompetens från Försvarshögskolan – trots att man hade ett avtal på plats. Först efter månader av påtryckningar från oppositionen är nu lokala handlingsplaner på väg fram. Nästan ett år försenade. Och nu får man också skarp kritik från den nationella samordnare som regeringen har utsett. Detta trots att Säpo är tydliga med att antalet personer som sympatiserar med våldsbejakande islamistisk extremism har fortsatt att öka.

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Stockholm saknar tyvärr helt styrfart i arbetet mot extremism och radikalisering. 

Istället för ett skarpt arbete mot extremism och istället för att bekämpa grogrunden för den våldsbrottslighet som nu skördar fler och fler offer, två helt fundamentala uppgifter, prioriterar majoriteten helt andra saker. Som att införa medborgarbudget och andra lokala demokratiprojekt. Det stärker inte tilltron till demokratin, utan underminerar snarare människors möjlighet att känna att politikerna faktiskt tar itu med verkliga samhällsproblem.

Hotet från islamistisk extremism måste prioriteras

Vi vill att arbetet mot extremism hamnar högt på agendan. Hotet från islamistisk extremism måste prioriteras eftersom det i dagsläget är den mest aktiva av de våldsbejakande miljöerna i Stockholm i dag.

Om det är något som hotar mänskliga rättigheter och människors frihet så är det personer som är beredda att begå terrordåd på våra gator. Vår fråga till Karin Wanngård (S) och den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus är därför: När börjar ni ta extremismen på allvar?

 

Av Lotta Edholm (L)

Oppositionsborgarråd i Stockholm