Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När ska politikerna tala klarspråk om gängvåldet?

Det är surrealistiskt att kriminologer och politiker har så svårt att tala klarspråk om gängvåldet, skriver Mattias Lindberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mattias Lindberg.

Tror Sarnecki och Löfven att människor inte klarar av att förstå att den ökning av dödsskjutningar vi sett sedan 1990 har med migration och integration att göra? 

Sluta dumförklara allmänheten, skriver Mattias Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är surrealistiskt hur politiker och kriminologer vägrar tala klarspråk om att det finns ett orsakssamband mellan ökade gängskjutningar i Sverige och den migrations- och integrationspolitik som bedrivits de senaste decennierna. 

När Stefan Löfven intervjuades i SVT och fick frågan om det var misslyckad integration som låg bakom gängvåldet så bekräftade han inte det, utan pratade i stället allmänt om att arbetslöshet inte var bra för den arbetslöse. Jerzy Sarnecki, som gissningsvis är den kriminolog i Sverige som oftast fått uttala sig om brottsligheten i tv, förklarade i en debattartikel 2016 att invandrare bara blir de ”nya fattiga” som tar över de problem inklusive överrepresentationen i brott som den gamla gruppen fattiga infödda hade.

94 procent hade minst en utrikesfödd förälder

Men i verkligheten finns ett starkt samband mellan ökningen av grovt våld och misslyckad migrations- och integrationspolitik. DN undersökte gärningsmän för mord och mordförsök med skjutvapen och fann att ”Av 100 personer som knyts till mord och mordförsök med skjutvapen har 90 minst en utlandsfödd förälder”. Expressen kartlade bakgrunden för 192 gängmedlemmar i Stockholm och kom fram till att 94,5 procent hade minst en utrikesfödd förälder. 

Somliga vill peka på Danmark som motexempel. Danmark har ju haft lägre migration än Sverige, men har ändå problem med gängvåld, om än i mindre skala, och inte samma användning av handgranater. Men även gängvåldet i Danmark är kopplat till migrationen. Enligt imamen Molay Jaw leder marginaliseringen av muslimer i Danmark till att unga muslimska män lockas av de kriminella gängen, och man har noterat att gängen har lätt att rekrytera bland danskar med invandrarbakgrund.

Kriminologen Jerzy Sarnecki.
Foto: YLWA YNGVESSON

Vad sysslar Sarnecki och Löfven med?

Tror Sarnecki och Löfven att människor inte klarar av att förstå att den ökning av dödsskjutningar vi sett sedan 1990 har med migration och integration att göra? Vilka är deras belägg för att fattiga med inrikes födda föräldrar skulle ha börjat använda automatvapen och handgranater i gängkonflikter i den omfattning som vi ser nu? De menar att vi i en kontrafaktisk situation utan de senaste decenniernas invandring skulle haft samma ökning av skjutningar, men då av mördare med svensk bakgrund. Det finns inga bevis för detta i studier, ändå har detta ideologiska önsketänkande upprepats som en sanning av Sarnecki och regeringen.

Det är till exempel möjligt att mekanismen är just hög migration av lågt utbildade till ett kunskapssamhälle med utbyggda försörjningssystem som riskerar att passivisera människor.

Visst är det troligt att det finns fler ingredienser än hög migration som är viktiga faktorer bakom ökningen av gängvåldet, som det faktum att vi är ett kunskapssamhälle med få enkla jobb, och dåligt gränsskydd och polis anpassad för ett mjukare samhälle, men säg inte att migrationen inte är en faktor. Det är till exempel möjligt att mekanismen är just hög migration av lågt utbildade till ett kunskapssamhälle med utbyggda försörjningssystem som riskerar att passivisera människor.

Allmänheten drabbas visst

Istället har vi serverats med påståenden som att det är liten risk att allmänheten drabbas av gängkriminaliteten, vilket till exempel Morgan Johansson sa till Expressen 2018. Men allmänheten är redan drabbad. Det är inte det faktum att en kvinna och ett barn utsattes i Malmö 2019 som är den avgörande faktorn för att det är dags att ta itu med gängvåldet. Allmänheten är sedan länge drabbade på ett mycket mer vittgående sätt. Gängvåldet skiljer sig från fyllemorden på sådant sätt att risken för vittnen att drabbas av repressalier i form av hot eller våld är mycket större, eftersom det finns ett helt gäng bakom en åtalad gärningsman. Affärsidkare i utsatta områden är maktlösa mot gängen och får överväga att slå igen sin verksamhet. Boende i utsatta områden får acceptera otryggheten som ofrånkomligen kommer av att få se gängens öppna knarkhandel på allmän plats. 

Det är verkligen dags att sluta dumförklara allmänheten och i stället försöka gå till botten med de mekanismer som gjort att det grova våldet på allmän plats ökat kraftigt i Sverige. Gör sen adekvata åtgärder för att komma till rätta med detta allvarliga samhällsproblem som sedan länge drabbat allmänheten.


Av Mattias Lindberg

Debattör