Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När ska Dadgostar ta avstånd från diktaturen på Kuba?

Protester blossade nyligen upp mot den kommunistiska diktaturen på Kuba.
Foto: ALBERTO SIBAJA/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTO / ALBERTO SIBAJA/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pasi Huikuri, internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet.
Lucas Ljungberg, biträdande internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet.

Väljarna förtjänar att få veta vilken sida Nooshi Dadgostar står på – den kubanska kommunistregimens eller den protesterande demokratirörelsens?

Det är hög tid att Vänsterpartiet ber det kubanska folket om ursäkt, skriver Pasi Huikuri och Lucas Ljungberg i Moderata ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I över 60 år har människorna på Kuba levt i en kommunistisk diktatur. Nu kräver kubanerna frihet och demokrati. Havannas gator fylls med människor som demonstrerar för det vi i Sverige tar för givet. Men stödet för demokratirörelsen har uteblivit från Vänsterpartiet som under åratal har hyllat diktaturen. Nooshi Dadgostar är skyldiga väljarna svaret om hon och Vänsterpartiet fortfarande stöder diktaturen.

På en scen i Folkets hus i Göteborg 2011 stod fyra kandidater till att efterträda Lars Ohly som partiledare för Vänsterpartiet. Frågan ställdes vilket land de ansåg vara mest demokratiskt: USA eller det kommunistiska Kuba. Ingen av kandidaterna kunde förmå svara på den enkla frågan. En av kandidaterna var Ulla Andersson, i dag Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Frihet, demokrati och marknadsekonomi kommer inte av sig självt

Kuba är ett sedan 60 år tillbaka en kommunistisk diktatur där oliktänkande mördas och förföljs. Där HBTQ-personer har skickats till arbetsläger och befolkningen svälter. När kommunistdiktatorn Fidel Castro gick bort kallade Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly honom för en ”stor inspirationskälla”.

Lars Ohly var under sin tid som partiledare också medlem, likt så många andra i Vänsterpartiet, i den Svensk-kubanska föreningen. Föreningen är en direkt lydorganisation till den kubanska kommunistregimen och sprider medvetet lögner om landets demokratirörelser.

Hopp om ny framtid

Efter 60 år av en totalitär regim väcker nu demonstrationerna hopp om en ny framtid för Kubas befolkning i frihet och demokrati. Det kubanska folket förtjänar att få uppleva samma framgång och frihet som vi i Sverige. Den resan har möjliggjorts med fria marknader och liberala institutioner omgärdade av grundläggande mänskliga rättigheter.

Sverige är ett tydligt exempel på det. Det var inte socialismen som gjorde Sverige rikt och demokratiskt. Det var liberala förgrundsfigurer som Lars Johan Hierta som tog kampen för yttrandefrihet. Det var förespråkare av frihandel och fria marknader som Johan August Gripenstedt som banade väg för de reformer som lade grunden för Sveriges välstånd. Utan yttrande- och tryckfriheten skulle de demokratiska institutionerna inte ha kunnat växa fram.

Kräver att vi tar ansvar

Frihet, demokrati och marknadsekonomi kommer inte av sig självt. Det kräver att vi som har frihet tar ansvar och stöder demokratirörelserna. Det är inte en enkel uppgift, men kampen för demokrati och rättigheter har aldrig varit enkel.

De senaste årtiondena har Vänsterpartiet aktivt motarbetat den kubanska demokratirörelsen genom att hylla diktaturen. Det är snart ett år kvar till valet och väljarna förtjänar att veta på vilken sida Nooshi Dadgostar står. Är det med regimen eller demokratirörelsen? När tänker Vänsterpartiet ta avstånd från regimen och be om ursäkt till det kubanska folket?


Av Pasi Huikuri

Internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet

Lucas Ljungberg

Biträdande internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet