Jonathn Alfvén. Foto: PrivatJonathn Alfvén. Foto: Privat
Jonathn Alfvén. Foto: Privat
Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
 Foto: Shutterstock

När planet lyfter från Sverige, lyfter samtidigt förståndet

Publicerad

Jag är så trött på att se svenska män svina omkring vid barer i Thailands red light distrikt, skriver Jonatan Alfven. 

 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är urless på alla de förövare som sticker runt halva jordklotet och köper sex av utländska kvinnor. Jag är så trött på deras svinerier och deras vridna kvinnosyn. Det är som att när man lämnar landets gränser får man bete sig precis hur man vill. 

Men du vet, dessa män har ingen aning om kvinnans historia. De har ingen aning om vad hon genomlidit, hur hon sålts av sina föräldrar och lever under ständigt hot från sin ägare. 80 procent av alla svenskars sexköp sker utomlands. När planet lyfter från Sverige, lyfter samtidigt förståndet och kvinnor och barn får betala priset. "Men jag köper inte sex av barn", säger du. Nej men tjena. Har du en aning om att många av dessa kvinnor är just barn? 

Att bordellägaren tvingar i dem kohormoner så att de snabbare ska få former och växa till sig. Att bordellägaren gör dem identitetslösa och anger en annan ålder så man inte riskerar och åka dit. En 12-åring ser ut som 15. En 15-åring som 18. Du har ingen aning om det, och du vill inte veta. Du vill få ut dina begär, that's all. Sen flickans bakgrund. "Äh. Hon får ju betalt", tänker du. Men hur vet du det? Hur vet du vad din skrynkliga sedel går till? När du är nöjd och belåten lämnas flickan kvar i det där rummet på Kolkatas bordellområde och en ny kund tar vid, och en ny, och en ny... Flickan får inte en spänn. Hon sitter fast i mångårig skuld och tack vare kunder som du kommer hon tvingas fortsätta lida.

 

LÄS MER: Tycker folk att flygplan är något slags laglöst land?

 

Fram till i dag har Sveriges politiker vägrat att göra sexköp utomlands olagligt. Äktenskapstvång och människorov är däremot förbjudet. Men sexköp - nja! Dock börjar röster nu höjas om en förändring och med en minimal majoritet i riksdagen är det möjligt att lagförslaget nu kommer att bli verklighet. Sen att man suttit i samma båt som förövarna i många decennier är en annan fråga som snarare förblir en gåta.

Jag är så trött på att se svenska män svina omkring vid barer i Thailands red light distrikt.

Vi kanske inte kan gripa så många män utomlands. Fine, jag köper det. Men kan vi gripa en eller två så skickar vi ut en signal som kan stoppa många sexköp innan det där flyget till Amsterdam ens lyfter.

För jag är så trött på att se svenska män svina omkring vid barer i Thailands red light distrikt. Eller de män som drar till Filipinerna och får ut alla sina fantasier på små unga flickor. Jag är så trött på den vridna kvinnosyn som finns och hur det kan få stöd av svenska politiker. Jag tycker rent ut sagt att det är bedrövligt skamligt och häpnadsväckande. Vems sida står man på egentligen!?

Nu riskerar jag att få ett och annat hot mot mig, men jag bryr mig inte. Ni som åker runt halva jordklotet och grisar ner er, ni måste börja fatta att det är andras kroppar vi pratar om. Det är din lillasyster, kompis, mamma. Skärp er! Börja fatta!

 

Jonatan Alfven

Arbetar på organisationen Love and Hope (som räddar kvinnor och barn vid bordeller i Asien)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag