Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När oskulder börjar hata och massmörda

Harry Skärlund är föreläsare hos Under kevlaret, en organisation som kämpar mot machokultur.
Foto: Erik Jakobsson Ognelooh
Torontoborna sörjer offren efter skåpbilsattacken. Den misstänkte gärningsmannen har kopplingar till incelsrörelsen.
Foto: AARON VINCENT ELKAIM/TT

Jag ser dig. Det suger att vara ensam, det suger att känna sig oattraktiv och sex är skitsvårt. Trots det: Du är inte dömd till ensamhet, tjejer är inte dina fiender.

Din verkliga fiende är machokulturen – särskilt den som mäter ditt värde i hur mycket "fitta du fick" i helgen, skriver Harry Skärlund. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MANLIGHET. Incels, involuntary celibacy, är för er som missat det en självutnämnd identitet för en grupp män som anser sig leva i ofrivilligt celibat. Enligt incels världsuppfattning är allt biologiskt. Antingen föds du som en attraktiv man (muskulös, tuff, sportig) och tjejer dras till dig, eller så föds du oattraktiv och är evigt dömd till ensamhet. Just "dömda" och "förlorade" är nyckelord för rörelsen. Eftersom de är utan hopp är de ofta ointresserade av att förbättra sin situation, ibland applåderas till och med självmord.

De reaktioner som brukar väckas när folk läser om incels är antingen hån – de är patetiska och äckliga – eller förskräckelse. Det sistnämnda känns extra relevant då föraren som mördade tio personer i Toronto i slutet av april hade klara kopplingar till incelsrörelsen. Inga konstiga reaktioner, själv har jag känt både och. Obehagligt nog dyker något annat också upp: igenkännelse.

Attacken i Toronto krävde tio människoliv.
Foto: AARON VINCENT ELKAIM/TT

Jag förstår känslan av hopplöshet

Missförstå mig inte, den hatiska, mordiska biten är ljusår bort och inget kan förlåta de brott vissa incels gjort eller planerar att göra. Känslan av hopplöshet kring sex, kärlek och att ragga däremot. Den förstår jag. När jag mådde som sämst sent på högstadiet och början på gymnasiet var mitt liv egentligen rätt bra. Mycket kompisar, goda familjerelationer och okej skolgång.

Inget av detta spelade dock någon större roll för mitt dåvarande, ängsliga jag: Jag var "oskuld" och tyckte det var svårt att ens prata med tjejer. "Killar är så mycket kåtare än tjejer" sa jag till mig själv, "tjejer vill inte ha oss egentligen" fortsatte det. Det ska sägas att jag i motsats till många incels inte tyckte att jag var biologiskt ful direkt. Däremot var jag "för smal, för nördig, för finnig och (håll i er nu) för eftertänksam och snäll. Tjejer vill ha dryga, farliga, sportkillar" avslutade jag.


LÄS MER: Bittra oskulder är de nya terroristerna 


Jag skäms för hur jag tänkte

Såhär i efterhand framträder min inställning som en mer light version av incels världsbild. Jag skäms för mina dåvarande tankar och att skriva ner dem är ingen enkel sak.

Men jag förstår mig själv. Jag, precis som många andra män, föll för machokulturen. Specifikt den som säger att ditt värde mäts i hur många snygga tjejer du kan "haffa", hur mycket "fitta du fick" i helgen. Attityder som frodas bland unga män i grupp. 

De som "lyckas" skryter och överdriver. De som inte gör det är tysta, tar emot hån och pikar medan de inombords kokar över i sitt begär och önskan att vara coola och mer åtråvärda. Det här är en del av machokulturen som dränerar många unga killars självkänsla och skapar en usel relation till sex, kärlek och till tjejer. För de som kan spelet blir "erövrade" tjejer skrytobjekt och namn på en lista över vilka de legat med. I motsatt ände kan de i värsta fall hamna i incels värld, där tjejer är ytliga, iskalla monster för att de inte vill ligga med en och du, ensamma kille, har så lite hopp att självmord kan kännas som en utväg.

Machokulturens idéer om sex är din fiende

Men jag ser dig. Det suger att vara ensam, det suger att känna sig oattraktiv och sex är skitsvårt. Trots det: Du är inte dömd till ensamhet, tjejer är inte dina fiender och inte nödvändigtvis populära killar heller. Självklart är många ytliga, självklart har vissa orättvisa fördelar, men att rikta sin energi dit leder ingenstans. 

Machokulturens idéer om identitet och sex, det är din fiende. Idéer som säger att en man bara är värd något utifrån hur mycket sex han har och hur många tjejer han kan ragga på. Idéer om äkta manlighet, hunkar och alfahannar som lyfts till skyarna medan vissa män mobbas ut. Idéer som kan kännas huggna i sten och som incelsforum ser som naturlagar. Det är din fiende. 

Vägen ut är att bekämpa dessa idéer, hitta fler sätt att vara sexuell på, fler sätt att vara man på och fler sätt för oss killar att stötta och lyfta varandra. Tillsammans kan vi ta oss genom ensamheten och komma ut starkare – något som faktiskt låter rätt attraktivt, muskler eller ej.


Av Harry Skärlund

Samordnare och föreläsare, organisationen Under kevlaret*


* Under kevlaret är en ideell organisation av och för killar som funnits sedan 2016. De arbetar för killars psykiska hälsa och mot machokultur för att bredda och förbättra samtalen mellan killar och män. Under kevlaret jobbar både stödjande och opinionsbildande.