När (m)akten går före anständighet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Ska asylsökande och så kallade papperslösa få vård efter behov? Eller ska de vårdas enbart när sjukdomstillståndet är akut?
En statlig utredning, "Utredningen om vård för papperslösa med flera", vill i likhet med FN:s särskilda rapportör i hälsofrågor att vård ska ges efter behov. Också FN:s Barnrättskommitté och FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor menar att asylsökande och så kallade papperslösa ska få den vård de faktiskt behöver. Socialminister Hägglund är av samma uppfattning. Migrationsminister Tobias Billström, däremot, är motståndare till vård efter behov.
Billström och Moderaterna är rätt ensamma på den här punkten. Det stöd de får kommer från Sverigedemokraterna som förstås helst skulle vilja ha en så att säga främlingsfri svensk hälso- och sjukvård. Ändå är det Billström som får bestämma. Alltsedan den dag Vårdutredningen lade fram sina förslag stoppar Billström all vidare beredning av förslagen. Migrationsminister Billström har till och med hindrat det rådslag som grundlagen anbefaller i lagberedningsärenden. Utredningens förslag, färdiga för fem månader sedan, har alltså ännu inte skickats ut på remiss.

Inte förvånande då att ett fyrtiotal människorättsorganisationer, yrkesförbund och fackföreningar beslutat gå ut med ett upprop. Uppropet, som presenteras på en presskonferens i morgon, är mer vädjande än kamplystet. Man ber regeringen att låta myndigheter, landsting, insatta föreningar och yrkes- och fackförbund få yttra sig om utredningen.
Aldrig tidigare har så många organisationer av så vitt skilda slag gått samman för att vädja om något så pass självklart. Läkare utan gränser, Svenska barnmorskeförbundet, Röda korset, Läkarförbundet, Amnesty, Svensk sjuksköterskeförening, Rädda Barnen, Akademikerförbundet, Läkare i världen, LO, Svenska barnläkarföreningen, Vårdförbundet, TCO... Organisationer med gedigen sakkunskap och stor erfarenhet - varför vill Tobias Billström inte lyssna till vad de har att säga?

Vårdutredningen föreslår att vård ska ges efter behov och inte efter nationalitet eller plånbokens tjocklek. Medicinetiska och folkrättsliga regler kräver att så blir fallet menar utredarna. Billström tycker dock att det är bra som det är, det vill säga att vuxna asylsökande och så kallade papperslösa inte ska få annan vård än sådan "som inte kan anstå". Och denna vård "som inte kan anstå" ska av asylsökande betalas med en särskild avgift medan papperslösa ska betala den fulla kostnaden. Billström kan tänka sig några smärre justeringar av regelsystemet men i stort sett vill han behålla det som det är.
Vårdutredningens förslag stämmer alltså inte överens med Billströms egna åsikter. Och då Billström menar sig ha de rätta åsikterna blir det tvärstopp. För tänk om remissinstanserna skulle få för sig att inte tycka som han! Billström uttrycker sig förstås inte så. Han säger i stället att utredningen inte tagit tillräcklig hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna av förslaget.

Detta stämmer dock inte. Utredningen har låtit Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, göra en beräkning av vad reformen skulle kosta. IHE uppskattar att den kostnadsökning det skulle innebära att ge vård åt alla efter behov blir max 90-130 miljoner kronor per år.
Självfallet har Billström tagit del av IHE:s beräkningar. Han vet att beräkningarna grundas på data från statistiska centralbyrån, socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting. Det är svårt att tro att annan expertis skulle räkna bättre eller annorlunda än IHE. Billström ger emellertid inte vika. Hans departement gör just nu egna beräkningar.
Billströms nationalistiska bokhållarmentalitet skrämmer. Olustigt är därtill hans sätt att desavouera regeringskollegan Hägglund som ju är den minister som tillsatt utredningen och som ansvarar för dess beredning.

Det upprop som startar i morgon är inte enbart en vädjan för anständighet och medmänsklighet. Det är därtill en protest mot Tobias Billströms maktfullkomlighet.
JESÚS ALCALÁ
Jesús Alcalá är jurist och författare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag