När kommer tv-serien om oss utsatta butiksarbetare?

Skribenten gillade verkligen ”Tunna blå linjen” men önskar att fler utsatta yrkesgrupper skulle uppmärksammas.
Foto: SVT
Örjan Josefsson, Ica-handlare.
Foto: Kevin Muturi

Kriminella sköt in i butiken med hagelgevär, samtidigt som min fru stod och räknade dagskassan.

Uppföljaren till ”Tunna blå linjen” borde handla om den utsatthet jag och alla andra som arbetar i butiker upplever dagligen, skriver Ica-handlaren Örjan Josefsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Efter en arbetsdag fylld av allt från att packa upp den senaste leveransen av pasta till att se till att allt ser fräscht ut borta på frukt och grönt såg jag ett avsnitt av den hyllade serien ”Tunna blå linjen”. Jag blev tagen. Den beskriver väl hur utsatt arbetsmiljön är för poliser. Samtidigt påminde den mig om hur viktigt det är att vi uppmärksammar fler yrkesgrupper som drabbas av ett allt för hårt samhällsklimat. Därför föreslår jag SVT att uppföljaren ska handla om den utsatthet jag och alla andra som arbetar i butiker upplever dagligen.  

Jag vet hur det känns att inne i butiken bli omringad av ett gäng unga män som både hotar mig och spottar mig i ansiktet.

I en scen i serien blev poliser blev utsatta för glåpord då de försökte få några unga killar att lämna en butik. Det knöt sig i magen när jag såg den scenen, ingen ska ju behöva utsättas för det där på jobbet. Fast för mig var den där scenen inte en scen om polisernas vardag, utan det var en scen om min vardag. Jag vet inte hur poliserna kände, men jag vet hur butiksägaren kände sig, även om det inte är fokus i serien. 

Spottad i ansiktet

Scenen efter var ju inte i butiken, utan då fick vi följa med poliserna någon annan stans. Men butiksägaren var kvar, förmodligen orolig för att killarna snart skulle komma tillbaka, när poliserna inte längre var där. Jag har själv varit med om liknande situationer. Jag vet hur det känns att inne i butiken bli omringad av ett gäng unga män som både hotar mig och spottar mig i ansiktet. Jag vet hur obehagligt det känns att sedan när arbetsdagen är slut gå ut från butiken och se hur gänget väntar på parkeringen. Inte för att de skulle gå på mig igen, utan för att de skulle visa att de kunde. 

Jag håller med om att vi måste se till att öka tryggheten för polisen och att deras arbetsmiljö uppmärksammas i den här tv-serien är bra, men fler yrkesgrupper måste lyftas. Därför föreslår jag att nästa serie ska handla om hur det är att arbeta i en butik. Vi är många butiksägare och medarbetare som kan bidra med inspiration till manuset. 

Rädslan finns kvar efter skotten

För som Ica-handlare befinner man sig mitt i samhället och då får man också se samhällets alla sidor. Glada och trevliga kunder är det vanligaste, men allt för ofta möter jag, precis som butiksägaren i filmen hot, hat, kränkningar. I vårt fall har kriminella till och med skjutit in i butiken med hagelgevär, samtidigt som min fru stod och räknade dagskassan. Skotten missade henne, men rädslan finns kvar. 

Vi som jobbar i butik behöver både politikernas och polisens hjälp, skriver Örjan Josefsson.
Foto: Shutterstock

Polisen har sina blå uniformer, pepparspray i bältet och vet efter en lång utbildning hur man ska hantera sådana här situationer. Jag har bara min rutiga Ica-skjorta, en tejprulle i bältet och vet visserligen hur man kan ge kunder bra service, men det hjälper inte så mycket när kriminella hotar mig och mina medarbetare. 

Fånga upp killarna i tid

Trots detta ser jag ljust på framtiden, annars hade jag slutat för länge sen. Att vara handlare är att engagera sig för ett bättre samhälle och vi är många som försöker erbjuda en annan väg än den kriminella för dessa unga människor. För det är många unga killar genom åren jag oroat mig för, som det gått fantastiskt bra för. Som gått från att ha skapat oro i butiken, till att nu skapa trygghet och glädje. Det viktigaste är att fånga upp dessa unga killar tidigt, så att de kan bli förebilder i stället för förbrytare. 

Jag vill inte bli politiker eller polis, jag älskar att driva en butik och möta mina kunder varje dag, men jag vill att jag och mina kollegor ska känna oss trygga på jobbet. För det behöver vi både politikernas och polisens hjälp. Ett första steg är att vi uppmärksammar otryggheten för alla som arbetar i butiker, som var statister i ”Tunna blå linjen” men som är huvudpersonerna i den utsatta situation som många i butikerna hamnar i. 


Av Örjan Josefsson

Ica-handlare, Upplands-Bro