Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När jag går runt i Tensta ser jag inga moralpoliser

Mohamed Nuur (S).
Foto: Privat

När jag går runt i Tensta och dess grannstationer, ser jag inte dessa moralpoliser, skriver Mohamed Nuur (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har stor respekt för att medierna granskar det de ser är allmänhetens intresse, nu senast i Kalla Faktas granskning av händelser i vissa Stockholmsförorter. Men då är det viktigt att medierna inte enbart intresserar sig för generalisera. Om jag inte själv bodde i Järva och tittade på Kalla Fakta skulle jag tro att Järva har sparkat alla sina poliser och i stället tillsatt en moralpolis. Att generaliserar ett helt område när man vill beskriva en problem är som att påstå att alla män ligger bakom alla skjutningar. Man skiljer inte på förövare och vanliga medborgare. 

Jag förnekar inte att det finns tjejer som har stött på problem och som har mött män med dålig attityd, män som tror att de får kalla kvinnor vad som helst. Det är oacceptabelt. Men en fråga kvarstår: vilka är dessa moralpoliser? Var kan man se dem och vilket utrymme får de i det offentliga rummet? Jag blir orolig när TV4 säger att det finns självutnämnda moralpoliser i Järvafältet. Men när jag går runt i Tensta och dess grannstationer, så ser jag inte dessa moralpoliser. Ändå har jag bott i Tensta sen jag var liten.


LÄS MER: Därför lämnar jag Husby 


Missförstå mig rätt, jag påstår inte att kvinnorna som berättar sina historier inte talar sanning. Men jag blir orolig när man börjar benämner och utser äldre gubbar som sitter på bänkarna och solar på torget till moralpoliser, eller påstår att det finns oskrivna regler i Järvaområdet. Män äger inte Tenstatorget eller Tensta centrum. Jag ser dagligen kvinnor som handlar eller står och pratar med varandra där. Men kvinnorna behöver ta mer plats. Jag är med kvinnor som vill ta större plats, så ska det vara - alla medborgare är lika i kommunallagen. 

Jag förnekar inte att det finns problem, det räcker att en kvinna känner på detta, för att det inte ska vara okej. Men jag vill betona att det behövs undersökas noggrannare innan man generaliserar ett helt område.


LÄS MER: I förorten växer männens diktatur 


Jag tycker att det är viktigt att kvinnor får mer plats i offentliga rummet och det ska vara tydligt för kvinnor  att de lever på samma villkor som män. Det är inte okej att några kvinnor känner sig trakasserade i ett land som Sverige. Det är viktigt att stöd finns från samhället och att kvinnor som blir drabbade får den hjälpen de behöver. Som lokalpolitiker i Järva värnar jag om att problem och utmaningar lyfts, men jag vill framhålla vikten av att man inte stämplar problem och utmaningar på hela Järva. Järva har 87 910 invånare - tro inte att alla 87 910 invånare delar samma problem och samma utmaningar.


Mohamed Nuur 

Ordförande för Tensta Socialdemokrater