DEBATT. Efter fem år vid makten börjar Miljöpartiets fasad att spricka. Förtroendet för deras miljöpolitik har minskat med två tredjedelar sedan de fick regeringsmakten. Det är ingen konstig utveckling sett till deras svikna löften, ministerskandaler och att deras klimatreformer döms ut av experter. Deras stora satsning Klimatklivet blev ingen framgångssaga. Oberoende Konjunkturinstitutet dömde ut satsningen och konstaterade att ”det är viktigt att stöden inte bara blir kostsamma slag i luften”. Regeringen slösar, gång på gång, dina skattepengar på ineffektiva reformer.
Väljarna är inte dumma
Plastpåseskatten, som visserligen var ett initiativ från Liberalerna, är det senaste praktexemplet på plakatpolitik. En skatt som gör att en plastpåse kostar sju kronor när man går och handlar, trots att den är väsentligt bättre för miljön än en tygkasse. Miljöpartiets språkrör Per Bolund försvarar det hela med att de ”vill minska användandet och få människor att tänka efter”. Det är dock ingen miljövinst. Väljarna är inte dumma, de har tänkt efter, de syns inte minst på deras förtroenderas.
Låt dig inte luras att förslaget gör att miljön blir bättre, det handlar i grund och botten om att Socialdemokraterna vill finansiera bidragshöjningar.
Vad görs åt gifttunnorna?
På Östersjöns botten ligger 23 000 gifttunnor. Tunnor innehållandes katalysatorvätska med hög halt av kvicksilver som en industri i Sundvall dumpade på 1950- och 1960-talen. Ett stort problem med de giftiga tunnorna innehållande ca 10 ton kvicksilver är att enbart knappt 4 000 av dem har återfunnits, de andra ligger spridda på okänd plats längst med kusten från Sundsvall till Gotland.
Man fortsätter slåss för en ineffektiv och dyr miljöpolitik trots att expertinstanser ständigt ger åtgärderna tummen ned
Det krävs enorma resurser att sanera denna tickande och läckande bomb, pengar regeringen inte vill tillsätta. I stället för att prioritera detta reella miljöproblem väljer de att slösa tre miljarder kronor på att vaska utsläppsrätter. Ännu ett kostsamt slag i luften.
MP godkänner att dricksvattentäkt hotas
Under fem år har Miljöpartiet drivit en politik som endast kan kallas radikal när man kollar på kostnaderna i jämförelse med resultaten. Men nu har de dessutom slutat lyssna på experter. Miljöpartiets lokalpolitiker i Gävle kommun riskerar en vattentäkt som försörjer tiotusentals människor med friskt dricksvatten. De röstar ja till att en transformatorstation som innehåller 220 000 liter olja ska få byggas över Gävles dricksvattentäkt, trots experters tydliga avrådan.
Att Miljöpartiet mitt under en pandemi, när krisberedskap borde ligga högt på agendan, röstar för något som vid en olycka riskerar att skapa allvarliga konsekvenser och i värsta fall vattenbrist i Gävle kommun är enastående dumdristigt. Var är Miljöpartiets engagemang för rent vatten och miljö? Det är en fråga man måste ställa sig efter hur de agerar i praktiken i stället för i retorik.
Vi har inte råd med MP
När vi nu går mot sämre ekonomiska tider är det ännu viktigare att symbolisk och ineffektiv klimatpolitik läggs åt sidan för politik som verkligen fungerar. Vi har inte råd med fortsatt ineffektiv politik i decenniet som står framför oss. Historien upprepar sig när det kommer till Miljöpartiet. Miljöpartiet fortsätter vara det parti som slåss för en ineffektiv och dyr miljöpolitik trots att expertinstanser ständigt ger deras åtgärder tummen ned. Gång på gång är deras reformer inget annat än kostsamma slag i luften.
Låt Miljöpartiet åka ur riksdagen nästa val.
Av Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot från Gävleborgs län
William Elofsson (M)
Kommunalråd i opposition, Gävle kommun