När det väl gäller sviker M och SD pensionärerna

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES / PATRIK C ÖSTE
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M).
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT

Nu får en miljon pensionärer upp till 1000 kronor i höjd pension. Att få igenom förslaget var en kamp och det motarbetades in i det sista av högerpartierna. Signalen till Sveriges pensionärer är tydlig – när det väl gäller ställer inte alla upp, skriver statsminister Magdalena Andersson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag och i morgon får en miljon pensionärer upp till 1000 kronor i höjd pension. I tider med skenande priser är det här en helt avgörande reform för de pensionärer som har det tuffast ekonomiskt. Men den här pensionshöjningen var långt ifrån självklar. In i det sista motarbetades den av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Hade de fått bestämma hade pensionsutbetalningarna i dag och i morgon varit oförändrade.

Signalen till Sveriges pensionärer är tydlig - när det väl gäller ställer inte alla upp.

Inte bara överleva

Redan innan inflationen tog fart på allvar var det alldeles för många pensionärer som hade en alldeles för låg pension. Det har pensionärerna själva flaggat för under lång tid. Att inte ha råd med julklappar till barnbarnen, eller att inte kunna köpa nya glasögon om de man har går sönder. Efter ett långt arbetsliv ska man ju inte bara kunna överleva på sin pension, man ska också kunna leva på den. 

I inflationens spår har situationen blivit ännu svårare för de pensionärer som har minst marginaler. Det handlar om pensionärer som inte har råd att ta bilen för att träffa vännerna, som tvingas tacka nej till en kopp kaffe på stan, eller till och med avstå från att bjuda hem sina nära och kära för att kontot är tomt. Så ska vi inte ha det. Vårt Sverige kan bättre.

S har tagit viktiga steg på vägen

I regeringsställning har vi socialdemokrater tagit några viktiga steg på vägen. Vi har höjt bostadstillägget flera gånger. Vi har höjt garantipensionen. Vi har infört pensionstillägget och förverkligat vårt vallöfte om att höja pensionerna för dem som arbetat ett helt yrkesliv med låga pensioner. Och vi har avskaffat den orättvisa skatteklyftan för pensionärer.

Men vi måste göra mer. Vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden och stärka pensionerna. Vårt mål är att alla ska få minst 70 % av sin slutlön i pension. Det kräver ytterligare insatser. Ett viktigt steg på vägen är att pensionerna nu höjs för de som behöver det som mest.

Att en miljon pensionärer nu får lite andrum är inget annat än en fråga om respekt. Respekt för dem som har byggt det land vi är så stolta över. En av de mest ondsinta lögnerna som spridits i den politiska debatten de senaste månaderna är att de som nu får höjd pension inte har gjort rätt för sig, att de inte arbetat och slitit under arbetslivet. 

Det är ett hån mot alla dem, inte minst kvinnor, som burit och byggt det här landet under hela sina liv. Som har slitit för att få vardagen att gå ihop. Som har tagit ansvar för familj och hem, och samtidigt ställt sig till arbetsmarknadens förfogande i större utsträckning än i många andra delar av världen.

En kamp in i det sista

Man skulle kunna tro att en sådan här höjning av pensionerna skulle samla brett stöd. Särskilt eftersom alla partier säger sig värna om pensionärernas ekonomi. Men faktum var att det här krävde en kamp in i det sista. Högerpartierna med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen försökte stoppa vårt förslag från att ens få läggas i Sveriges riksdag. Och när det väl fick läggas så röstade de nej. Signalen till Sveriges pensionärer är tydlig – när det väl gäller ställer inte alla upp. 

I dag och i morgon får en miljon pensionärer höjd pension. Det är en nödvändig åtgärd. Ett viktigt steg på vägen till att alla pensionärer ska få en dräglig tillvaro. Det handlar om respekt för dem som byggt det här landet vi är så stolta över.


Av Magdalena Andersson

Statsminister (S)

Ardalan Shekarabi

Socialförsäkringsminister (S)