Martin Marmgren.Martin Marmgren.
Martin Marmgren.
Foto: LINNEA RHEBORGFoto: LINNEA RHEBORG
 Foto: LINNEA RHEBORG
Foto: MARKUS SCHREIBERFoto: MARKUS SCHREIBER
 Foto: MARKUS SCHREIBER

När det väl gäller sluter kåren upp och gör sitt bästa

Publicerad

När jag åkte hem efter ett 16-timmars pass i fredags natt kände jag en stor stolthet över att dela uniform med så många engagerade och kompetenta kollegor, skriver polisen Martin Marmgren. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Liksom de flesta poliser i Stockholm tjänstgjorde jag under fredagskvällen. Medan många kollegor direkt hanterade terrorattentatet fick min grupp arbeta trygghetsskapande i Järvaområdet och följa händelseutvecklingen via polisradio och media. Vi imponerades över den insats som byggdes upp, som bland annat ledde till att gärningsmannen redan samma kväll kunde gripas. 

Svensk polis får mycket kritik. Vi är inte tillräckligt effektiva. Vi använder för mycket våld. Vi är för lama och passiva. 

Det är viktigt att polisen kan kritiseras. Så länge kritiken är konstruktiv kan vi dessutom lära och utvecklas av den. Och många poliser, däribland jag, är också själva kritiska. Vi lägger ner utredningar som skulle kunna leda till åtal och domar. Vi dröjer ibland på tok för länge med att svara på larm. Vi är inte tillräckligt närvarande i lokalsamhällena för att skapa trygghet och förebygga brott. Men även om vi absolut kan utveckla arbetssätt och kompetens så beror tillkortakommandena främst på bristande resurser och i viss mån otidsenlig lagstiftning.

 

LÄS MER: Det stockholmarna visat är motsatsen till intolerans  

 

Vissa anser att vi är gnälliga. Däribland Johan Croneman som ägnade en hel krönika åt hur vi tycker synd om oss själva (DN 3/4). Saken är dock att det inte främst är av egenintresse som vi lyfter problem, det är för att poliser, till skillnad ifrån de flesta tidningskrönikörer, möter de människor som drabbas när vi inte räcker till för att skydda, hjälpa och ställa till rätta. Och vi lider med dem.

När svensk polis får rätt förutsättningar att arbeta är man dock betydligt bättre än sitt rykte. Det har exempelvis visats i insatser mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje och Göteborgs norra förorter. Och det visades med besked igen i helgen genom insatsen mot terrordådet på Drottninggatan.

När jag åkte hem efter ett 16-timmars pass i fredags natt kände jag en stor stolthet över att dela uniform med så många engagerade och kompetenta kollegor. När det väl gäller sluter kåren upp och gör sitt bästa för att utföra sin uppgift, oavsett om det innebär att hjälpa en tant över gatan eller springa rakt emot faran. Och de allra flesta gör det med bravur.

 

LÄS MER: Besegra det onda med det goda

 

Jag kände också stolthet över hur Stockholm mötte hotfullheten med omtanke och kärlek. Hur människor öppnade sina hem eller bilar för att erbjuda hjälp. Och glädje och tacksamhet över hur den kärleken nu rinner över på oss poliser i överflöd, vackert illustrerade av polisfordon täckta av blommor. 

För anhöriga till de mördade kommer livet aldrig bli detsamma igen, och vi är skyldiga dem och alla framtida presumtiva offer att ytterligare stärka både vårt förebyggande och repressiva arbete mot terrorism. De flesta av oss andra kommer snart att återgå till vardagen igen, många med en medveten och sund viljeansträngning att inte låta terrorn påverka våra liv. Jag önskar att vi alla tar med oss in i vardagslivet en del av den gemenskap, uppslutning och kärlek som har visats de senaste dagarna.

Många i Sverige får inte den hjälp och omsorg de behöver. Förhoppningsvis kan det här fruktansvärda terrordådet få oss att uppvärdera och stärka de samhällsinstitutioner som arbetar med att bistå människor i behov, som polis och sjukvård. Kanske ännu viktigare är att vi försöker hålla kvar i känslan av samhörighet, även med de människor vi inte känner, och fortsätter att ta hand om varandra. 

 

Martin Marmgren

Polis

Martin är även aktiv inom MP

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag