Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När demokratin hotas måste vi höja våra röster

Koranbrännaren Rasmus Paludan från danska partiet Stram kurs.Foto: Mads Claus Rasmussen/TT
Jan Jönsson är ordförande för Liberalerna i Stockholms stad.

Vissa religiösa kan inte ha veto på hur man får bemöta deras tro i offentligheten, skrev Staffan Gunnarson i en replik om koranbränning.

”Brännandet av böcker man inte gillar görs som ett led i en agenda som handlar om att få stöd för att förbjuda andras religion och åsikter och landsförvisa människor”, svarar Jan Jönsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Som liberal har man alltid en skyldighet att vara vaksam på företeelser som kan begränsa andra människors fri- och rättigheter och höja sin röst varhelst friheten hotas. Det gäller när kristna förföljs i Egypten, hbtq-personers rättigheter kränks i Polen, judefientliga glåpord används i svenska skolor eller tjejer och killar utsätts för hedersrelaterat förtryck. Det gäller även när högerextrema grupper medvetet och systematiskt arbetar för att skaffa sig makt för att kunna ta ifrån oliktänkande sin frihet.

Vi ser i dag allt fler konservativa krafter i Sverige som vill förbjuda sådant som de inte själva gillar. Har man det synsättet så ligger det också nära till hands att tolka andras ogillande av en viss handling som att de också vill att den handlingen ska vara förbjuden. Som liberal tror jag tvärtom inte på förbud. För att citera mig själv: ”Men får man då inte vara kritisk mot religioner och andra dogmer? Jo, det får man. Man får både uppröra och till och med vara oförskämd i ett demokratiskt och öppet samhälle.”

Demokratin i dag är hotad

Men med frihet följer ansvar. Ett viktigt ansvar för oss är att tolka de tecknen i samtiden som kan varsla om att demokratin hotas. Och demokratin i dag är hotad. Vi ser hur populister och högerextremister ihärdigt jobbar för att förflytta gränserna för vad som kan sägas och göras mot människor med andra åsikter. Brännandet av böcker man inte gillar görs som ett led i en agenda som handlar om att få stöd för att förbjuda andras religion och åsikter och landsförvisa människor. 

Det hat, den intolerans och det förakt det ger uttryck för kommer inte att leda till något gott. Böcker ska läsas, inte brännas offentligt.

Betyder det att offentligt brännande av böcker bör förbjudas? Nej! Öppen debatt är en effektivare motåtgärd. Som konstnär, komiker eller publicist ska man ha full frihet att vara provokativ och tänja gränser. Men som liberaler kommer vi aldrig att förhålla oss neutrala inför handlingar som syftar till att skaffa sig parlamentariskt stöd för att dehumanisera andra människor. 

Möt varandra med hyfs

Våra fri- och rättigheter i Sverige bygger i grunden på att vi som medborgare, när vi möter varandra i det offentliga samtalet, bemöter varandra med ett mått av hyfs, vänlighet och god ton. Vi kan diskutera hett och känslostarkt, vi kan vara övertygade om att vi själva har rätt och den andre har fel, vi kan vara skarpa motståndare till varandras åsikter men måste likväl behandla varandra med en grundläggande värdighet.

Vi bör handla sålunda av den enkla anledningen att det är så vi tillsammans bäst värnar den liberala demokrati, där vi var och en har friheten att leva i enlighet med vår egen uppfattning, så länge inte någon annans frihet kränks. Frihet är inget nollsummespel.

Brännandet leder inte till något gott

Politiska partier som strävar efter lagstiftande makt, har ett särskilt ansvar att upprätthålla de demokratiska umgängesreglerna. Att ett politiskt parti vill bränna böcker på våra gator gör mig därför djupt oroad. Det hat, den intolerans och det förakt det ger uttryck för kommer inte att leda till något gott. Böcker ska läsas, inte brännas offentligt. 

 

Av Jan Jönsson

Ordförande, Liberalerna Stockholms stad

Morgan Johansson om danske koranbrännaren: ”En tvättäkta rasist”