Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När blev SD mer anständiga än S?

Kristian Mandin
Foto: Privat
Anna Kinberg Batra
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Kinberg Batras utspel kan bero på att hon är svag, lurad, naiv eller faktiskt delar SD:s politiska uppfattningar i flera frågor, skriver Kristian Mandin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När Donald Trump svors in som president i USA lyssnade jag till Studio Ett på SR där bland annat Carl Bildt och Tomas Östros kommenterade installationstalet. Det slående var att Bildt och Östros, som representerar två olika partier med ibland motsatta ståndpunkter, var helt överens om allt, deras klangbotten var gemensam - de är humanister som kan lägga allt politiskt käbbel åt sidan och stå upp för människors lika värde.


LÄS MER: Sluta sörja de som lämnat M för SD


Och så är det med de flesta svenska politiker, det finns en gemensam ram av anständighet som är orubblig, man är överens om det som verkligen är viktigt.

Nu har moderatledaren Anna Kinberg Batra valt att inleda samtal med SD. En förevändning ska vara att det är oartigt att inte samtala. Ja, det var väl så Chamberlain också resonerade då han åkte till Tyskland och fick massor av löften av Hitler, som Hitler sedan med berått mod bröt så fort han kunde. Och att ta in en artighetsaspekt i relationerna med ett parti vars företrädare umgås med gamla SS-officerare, lovordar Trumps populistiska utspel, som anser SMHI vara en del av en politisk komplott, som ligger bakom sajter med fejkade nyheter, som har komplicerade affärsförhållande med Ryssland är minst sagt konstigt. Orsaken till Kinberg Batras utspel kan bara bero på att hon är svag, lurad, naiv eller faktiskt delar SD:s politiska uppfattningar i fler frågor än hon delar med de andra allianspartierna, vars relation hon nu sätter på spel. Eller är det så tarvligt att det bara handlar om makt - är Moderaterna beredda att offra det humana svenska samhällsbygget för lite sänkta arbetsgivaravgifter, avregleringar, lägre skatt och några fler regementen?


LÄS MER: Sverigedemokraterna vill skriva om historien


Och man kan verkligen fundera över vilka delar av SD-politiken som Kinberg Batra anser vara så bra att de är värda att gå till mötes, är det månne den reaktionära kulturpolitiken eller kanske den klimatskeptiska miljöpolitiken? För något som Kinberg Batra missar är att problemet med SD inte är migrationspolitiken - där vet vi var de står - problemet är andra politiska områden där SD ofta har en syn som är främmande för de flesta andra politiska partier, men som hamnar i skuggan på grund av fokus på flyktingpolitiken.

Men Moderaterna blundar för detta och sätter artighet före anständighet och är beredda att komprommissa med den klangbotten jag tills nu trodde man hade till förmån för att nå makt. Det är ett farligt spel - det Kinberg Batra egentligen säger är att hon anser Sverigedemokraterna vara mer anständiga än Socialdemokraterna.

Revolutionernas tid är över, förändringarna sker inte länge över en natt. Istället förskjuts vår uppfattning om vad som är rätt och fel långsamt och smygande, genom propaganda och ständiga eftergifter av våra värderingar. Jag förväntar mig att de svenska partiledarna, de som inte heter Jimmie Åkesson, står längst fram i kampen mot denna förskjutning och upprätthåller en anständighet i politiken, att de gemensamt försvarar det som verkligen är viktigt! Det är uppenbart att Anna Kinberg Batra inte längre lever upp till mina förväntningar.

Men historiens dom kommer falla hårt över Anna Kinberg Batra - förutsatt att det finns en oberoende historieskrivning i det framtida Sverige hon nu försöker lägga grunden för. I Sverigedemokraternas Sverige är det nog inte så.


Kristian Mandin

Konsult inom företagsutveckling