Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När barnen går hungriga ökar vinsten i välfärden

Vilda västern råder i det som en gång var ett av världens bästa välfärdssamhällen, skriver Kajsa Ekis Ekman.
Foto: COLOURBOX
Kajsa Ekis Ekman.
Foto: Binniam Eskender

Affärsidén är genial: Ta bidraget, använd en del på verksamheten och ta ut resten i vinst. Varje insparad krona på barnen är mer vinst för dig.

Inget partis väljare vill ha det så här. Den stora frågan är ju: Får högern partibidrag av riskkapitalisterna? skriver Kajsa Ekis Ekman. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VINSTER I VÄLFÄRDEN. Friskolor som avvisar barn med autism för att det är "för dyrt" att ha dem där.  

Ett privat äldreboende som vänder larmen ut och in så att de äldre inte ska kunna larma så ofta – personalen hinner inte med.

En jättekoncern som skryter i sin årsredovisning att vinsten är hög – på grund av att de inte betalar personalen för sovande jour. 

En yrkeskola – Sveriges största – som fuskar med vart fjärde bygglärlingskontrakt och vars elever får panta burkar för att köpa skolböcker på grund av besparingar. 

Detta är bara några av den senaste mandatperiodens skandaler i den vinstdrivna välfärden.

Hur många kommer att dö i förtid?

Vilka skandaler kommer vi se de kommande fyra åren? Hur många kommer att dö i förtid på grund av slarv och stress inom vården? Hur många elever kommer att gå ut skolan med ofullständiga betyg på grund av privata företags konkurser, slarv och profitintresse?

Vi kommer inte veta det, för faktum är att ingen har koll. Sån vilda västern har det blivit inom det som en gång var ett av världens bästa välfärdssamhällen. 

Sverige är ett extremt land. Det enda land i världen som har instiftat bidrag till riskkapitalister, skriver Kajsa Ekis Ekman.

I övermorgon går ett extremt land till val – det enda i världen som har instiftat bidrag till riskkapitalister. För det är ju det den så kallade "vinsten i välfärden" handlar om. Bidrag till företag som inte kan klara sig på en fri marknad, utan vars kunder tvingas in genom skolplikt eller sjukdom och som staten betalar för. Affärsidén är genial: Ta bidraget, använd en del på verksamheten och ta ut resten i vinst. Varje insparad krona på barnen är mer vinst för dig. Sedan kan du dra av alla resor och köpa bostadsrätt i Stockholms innerstad utan en tanke på barn som skriker av hunger då de kommer hem. Och driver du SFI-undervisning kan du vara lugn: ju sämre svenska eleverna lär sig, desto mindre risk att de kommer kunna klaga.  

Bara politiker vill ha vinster i välfärden

Det är något mycket, mycket suspekt med vinsten i välfärden.

Inget partis väljare vill ha den, studie efter studie visar att systemet varit en katastrof (nu senast Per Molanders ESO-rapport "Dags för omprövning"). Ändå är det bara Vänsterpartiet som är helt klart emot. Varför strider högern, som brukar vilja sänka skatten, för att få ta ut 6 miljarder extra i skatt varje år till storbolagens vinst? Uppenbarligen får högerns väljare i den övre medelklassen offras till förmån för storbolagen, varav åtta av tio är riskkapitalister. Och när Reepalus blygsamma förslag om att begränsa vinsten till sju procent enbart i skola och omsorg låg på bordet, röstades det ner av högern och SD – helt emot deras egna väljares åsikter. Den stora frågan är ju: Har de fått partibidrag av riskkapitalisterna? 

Vem vill ha det så här, förutom storbolagen? Vad hände med vår värdighet?

Som Friedrich Hayek skrev är skillnaden mellan ett fritt land och ett land som styrs godtyckligt att i det förstnämnda kan man veta att den offentliga makten utgår från ett antal principer, vilket gör att det går att förutse vilket bemötande man kommer att få. Människor är visserligen människor, men samma principer ska råda överallt. Inget kunde vara mer främmande i dagens Sverige, där myndigheterna hänvisar medborgarna till privata bolag där man kan bli bemött lite hur som helst. 

Dömd pedofil kunde starta gymnasieskola

En vårdcentral som har avtal med Weleda och rekommenderar alla gravida kvinnor att använda deras krämer, en förskola som tror på gammaldags disciplin och tvingar ettåringar att räcka upp handen innan de får äta, en gymnasieskola som drivs av en dömd pedofil som när han häktas lämnar över ansvaret till en hallick... 

Vem vill ha det så här, förutom storbolagen?

Vad hände med vår värdighet?

Självklart är skandalerna extrema fall och det finns många verksamheter som inte sparar in på mat – men det går inte att komma ifrån det faktum att ju mer ett företag sparar, desto mer blir kvar till vinst. Eftersom intäkterna inte kan öka är det endast besparing som ger vinst.

Visst finns exempel på privata bolag som gör ett fantastiskt jobb – men ärligt talat beror det ofta på personalen. Som kämpar och sliter för att täcka över hålen som besparingarna gjort och som inte får del av profiten. Eller som Sebastian Lönnlöv, timvikarie på demensboenden har döpt sin bok: "Varje dag är en vårdskandal."

Nu är det nog. Låt oss rösta bort bidragen till riskkapitalisterna. 


Av Kajsa Ekis Ekman

Författare