Naivt med låga straff för gängkriminella

Fredrik Kärrholm (M).
Abraham Zeito.

De flesta gängkriminella som dömts för brott fortsätter att begå brott. Utpressningar, rån, våldtäkter och mord. Men en brottsling kan åtminstone inte begå nya brott inifrån fängelset, skriver Fredrik Kärrholm (M) i en replik till advokaten Abraham Zeito. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel skriver advokaten Abraham Zeito: ”Det går inte att straffa bort en värdering som rotat sig hos människor.” Här vill jag instämma. Brottslighet beror i grunden på individens värderingar. 

Dessvärre är värderingar något vi människor sällan byter ut. De flesta gängkriminella som döms för brott fortsätter begå brott. Utpressningar, rån, våldtäkter och mord. 

Terapi hjälper inte livsstilskriminella 

Även fast vi satsar mest i världen på rehabilitering av förbrytare är resultaten klena. Livsstilskriminella fortsätter med brott trots terapi och behandlingar. 

I Sverige finns i dag över 8000 personer som är lagförda för brott tio gånger eller mer. För att skydda hederliga medborgare från våldsamma kriminella behöver dessa hållas inlåsta, inte få en tjugonde chans.

Den inlåsta kan inte begå brott

När Moderaternas kriminalpolitik blir verklighet kommer gängkriminella, som döms för flerfaldig brottslighet, inte längre komma undan med några få år i fängelse – för att sedan fortsätta förstöra, skada, döda och sprida skräck. De kommer för samma brottslighet i stället att dömas till tio eller närmare tjugo års fängelse. 

Därmed uppnås en inkapaciteringseffekt: Den som sitter inlåst kan inte begå brott.

För att klara av allt detta krävs också en minimerad invandring.

Moderaterna kommer skärpa straffen för en lång rad brott, främst våldsbrott och sexualbrott. Dagens mängdrabatt kommer avskaffas, ungdomsrabatten likaså. Dessutom ska fler utvisas. 

Gangsterkulturen måste brytas ner

Sociala brottsförebyggande åtgärder ska riktas mot barn och unga, inte vuxna kriminella. Moderaterna har för detta ändamål tagit fram ett omfattande 52-punktsprogram. Det största brottsförebyggande paketet någonsin. 

Abraham Zeito har således även rätt i att mycket är viktigt: bostadsfrågor, skattefrågor, utbildning, integration med mera. Och inte minst att barn och unga bibringas sunda värderingar. Den gangsterkultur och klanmentalitet som förekommer i utsatta områden måste brytas ned.

För att klara av allt detta krävs också en minimerad invandring. Konsekvenserna av en fortsatt inflyttning till Sverige och utsatta områden är givna. De senaste 30 årens migrationspolitik är facit.

Sverige behöver en politik som gör skillnad på riktigt. Skärpta straff är en viktig del av lösningen.


Av Fredrik Kärrholm

Riksdagskandidat, Moderaterna. Tidigare polis och kriminolog.