Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MUF ljuger – det blir inga lagförslag om hästar

Moderata ungdomsförbundet sprider rena lögner om hästsporten, skriver MP i en replik.
Maria Gardfjell (MP).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Elisabeth Falkhaven (MP).

Miljöpartiet anser att vi ska stärka den svenska hästnäringen, främja förutsättningar för såväl hästsport som öppna landskap med betande djur. 

Påståendena från Muf i debattartikeln om att MP vill förstöra för svensk hästsport är lögner, skriver Maria Gardfjell (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det finns många bra förslag i övergödningsutredningen men det finns bara ett förslag som berör hästar: Att ge Jordbruksverket och SLU i uppdrag att utreda frågan vidare. Utöver det finns inga andra förslag. Därför är det ohederligt och helt enkelt en lögn av debattörerna att få det att framstå som att regeringen har lagt fram några lagförslag som skulle göra så att exempelvis ridskolor tvingas lägga ned.

Kamp mot övergödning

Sveriges hästsektor befinner sig i en stark utvecklingsfas, där både förutsättningar och sammanhang tydligare behöver kopplas till utvecklingen i Sverige, men också till utvecklingen i vår omvärld. 

På samma sätt som jordbruket länge arbetat med att minska övergödningen kan hästnäringen bidra till att bättre ta tillvara den näring som finns i hästgödseln. Mycket görs redan, flera goda exempel finns och hästfolket i Sverige vill bidra till omställningen.

Inga lagförslag om hästar

Utredningen om övergödning är viktig och eftersom det råder många missuppfattningar om vad utredningen föreslår så vill vi i Miljöpartiet tydligt säga: Det blir inga lagförslag om hästar. Och vi fortsätter gärna diskutera med hästnäringen om hur de kan bidra till ett hållbart samhälle.

 

Av Maria Gardfjell (MP)

Riksdagsledamot, förste vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

Elisabeth Falkhaven (MP)

Riksdagsledamot, hästexpert och djurskyddspolitisk talesperson