Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M:s utspel om papperslösa riskerar skada folkhälsan

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Avén, distrikstläkare, ordförande Läkare i världen.
Agmall Sarwari, distriktsläkare, covid-19-ansvarig Läkare i världen.
Klas Ytterbrink Nordenskiöld, läkare, medicinskt ansvarig läkare, Läkare i världen.

Flera ledande moderater har kritiserat Folkhälsomyndighetens beslut att prioritera samhällets mest utsatta i vaccineringen – Ulf Kristersson har påstått att det är en ”farlig väg att vandra”.

Vi som arbetar med att ge vård till bland annat papperslösa kan upplysa Moderaterna om att det är en betydligt större fara för samhället att inte prioritera de mest utsatta människorna, skriver Thomas Avén, Agmall Sarwari och Klas Ytterbrink Nordenskiöld från Läkare i världen.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det var förra torsdagen som Folkhälsomyndigheten rekommenderade en prioritering av ”grupper som av olika skäl har svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder och därmed ha en ökad risk för att bli smittade”. Det skulle även gälla ”personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa.” 

Flera moderater var snabbt ute och fördömde beslutet. Kristersson frågade sig retoriskt om papperslösa fick ”gå före i kön för att de är papperslösa” men underlät att nämna att särskilt utsatta personer inkluderas först i fas tre av fyra. Det vill säga efter exempelvis vård- och hemtjänstpersonal, personer över 65 år och personer i riskgrupp.

Det enda rimliga

Det som Kristersson vill få att framstå som en orättvisa kan vi som arbetar inom vård, bland annat med smittskydd, och dessutom träffar papperslösa på Läkare i världens mottagningar, intyga snarare är uttryck för en vetenskapligt grundad strategi för att minska smittspridning.

Papperslösa finns i vårt samhälle oavsett vad man tycker om det

Virus gör inte skillnad på människor utifrån deras juridiska status men våra livsbetingelser gör att det är skillnad på hur lätt det är att skydda sig. Alltså är beslutet bara att följa Smittskyddslagens påbud om att ”effektivt förhindra spridning av smittsamma sjukdomar i befolkningen” (§ 3e). Det är dessutom det enda rimliga eftersom det är mer samhällsekonomiskt kostnadseffektivt att arbeta förebyggande med vaccinering av de mest utsatta än att vänta tills folk insjuknat. 

Usla arbetsvillkor

Dem det gäller är ofta redan hårt drabbade, till exempel av den nuvarande lagstiftningen som, enligt regeringens egen utredning, slår särskilt hårt mot kvinnor och barn. Det kan till exempel handla om människor som utnyttjas i sexhandel i Sverige och om deras barn som fötts här.

Papperslösa finns i vårt samhälle oavsett vad man tycker om det. De har usla arbetsvillkor och jobb som omöjliggör hemarbete. De och andra hemlösa är tvungna att röra sig mer i samhället än andra och löper därför en högre risk att både bli smittade och smitta andra. Det är ineffektivt att upplysa människor som saknar permanent hem om att stanna hemma.

Ställa grupper mot varandra

Den verkliga orättvisan, som Ulf Kristersson och Moderaterna helt verkar bortse från, syns redan nu i statistiken. Utsatta områden har långt fler döda jämfört med mer privilegierade områden. Det mest effektiva vi kan göra är därför att i högre grad fokusera på utsatta områden och se till att ha hög vaccinationstäckning hos dem som tvingas att röra sig mer i samhället. 

Kristersson varnar för att ställa grupper mot varandra. I själva verket är det just det Moderaterna gör när de förvandlar en hälsofråga till migrationspolitisk signalpolitik. Vård i Sverige utgår från behov. Att frångå rationella vårdbedömningar utifrån vilseledande retorik är, om något, en ytterst farlig väg, inte minst eftersom det riskerar en effektiv vaccinationskampanj. Ytterst innebär det ett hot mot folkhälsan.


Av Thomas Avén

Distrikstläkare, ordförande Läkare i världen

Agmall Sarwari

Distriktsläkare, covid-19-ansvarig Läkare i världen

Klas Ytterbrink Nordenskiöld

Läkare, Medicinskt ansvarig läkare, Läkare i världen


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

0