Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s kriminalpolitik håller inte för en granskning

De kommande åren kommer ungefär 5 000 fler poliser ut i fält, skriver Fredrik Lundh Sammeli.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot och justitieutskottets ordförande.

Moderaterna gör sitt bästa för att låta handlingskraftiga men studerar man deras kriminalpolitiska förslag inser man att de ofta slår in öppna dörrar, kommer med förslag som är kontraproduktiva eller ger en eventuell effekt först om många år, skriver justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Gängen ska stoppas. Därför har vi socialdemokrater sett till att vi nu har fler poliser än någonsin, med fler och bättre verktyg samtidigt som vi har skärpt straffen på område efter område. 

Men det räcker inte. De kommande åren kommer ungefär 5 000 fler poliser ut i fält. Gängrelaterade uppgörelser ska leda till hårdare straff, liksom rekrytering av unga till kriminalitet. Också narkotikabrotten ska straffas hårdare. Under våren presenteras ett stort vittnespaket med flera insatser för att skydda vittnen och stoppa tystnadskulturen. Även om det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser ser polisen tydliga tecken på förändring och minskat antal skjutningar.

Konflikter som inte finns

Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om målet att gängen ska stoppas. Vi är också överens om många av åtgärderna som behövs för att komma dit. Samtidigt förstår jag att Moderaterna har behov av ett högt tonläge, och att skapa konflikter som egentligen inte finns. Men granskar man Moderaternas förslag finns återkommande mönster i deras politik och utspel som varken stärker kampen mot brottsligheten eller gynnar debatten.

1. Moderaterna presenterar förslag som ”nya” även om de egentligen redan är omhändertagna av regeringen. 

Skärpta straff för övergrepp i rättssak. Mindre sekretess mellan polisen och andra myndigheter. Alla relevanta myndigheter ska delta i det brottsbekämpande arbetet. Det är några förslag som Moderaterna beskriver som nya men som redan finns med i regeringens gedigna reformarbete. 

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

2. Flera av Moderaternas förslag är direkt kontraproduktiva. 

Visitationszoner är ett exempel. Polisen har redan i dag möjlighet till visitation. Men att inrätta särskilda visitationszoner, där det är fritt fram för polisen att visitera vem som helst, riskerar att skada förtroendet mellan polis och allmänhet. Erfarenheter från USA visar att visitationszoner inte fungerat tillfredsställande.

Vi ger i stället mer precisa befogenheter till polisen för att kunna stoppa gängkriminaliteten. Fler möjligheter till husrannsakan, liksom rätt att avlyssna mobiler och läsa krypterad kommunikation är mycket mer effektivt. Polisens framgångar på det området talar för sig själva.

3. Moderaterna presenterar skenbart enkla förslag som i verkligheten tar flera år att genomföra. 

Ta som exempel Moderaternas förslag att göra det straffbart att vara med i ett gäng. Det är komplicerat på flera sätt, inte minst för att det krävs en grundlagsändring, som tar lång tid att genomföra. Vi vill i stället skärpa straffen på vad de gör, för brott med kopplingar till gängrelaterade uppgörelser, rekrytering av unga till kriminalitet och för narkotikabrott. 

Ungdomsanstalter är fel

Samma mönster syns i Moderaternas förslag om att barn under 18 år som begår grova brott ska avtjäna sina straff inom Kriminalvården. Vi är överens om att den vård som Statens institutionsstyrelse driver måste förbättras. Unga dömda för grova brott måste få längre straff och bevakas hårdare. Men att flytta över sluten ungdomsvård till Kriminalvården och bygga upp ungdomsanstalter är fel fokus. Det kommer ta många år, och blockera det viktiga arbete som behövs här och nu.

Det som avgör om vi kommer att lyckas knäcka gängkriminaliteten här och nu är hur starkt samhället samlat kan vara och om åtgärderna som genomförs gör skillnad på riktigt, inte hur ”mönsterbrytande” de retoriskt framställs. 


Av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Riksdagsledamot och justitieutskottets ordförande