Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M:s folkräkning är ett politiskt självbedrägeri

Det är naivt att tro att en folkräkning skulle lösa problemen med skuggsamhället, menar Amanda Broberg. På bilden M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Amanda Broberg är vice ordförande för Fria moderata studentförbundet.

Att tro att en folkräkning ska komma åt och radera de parallellsamhällen vi ser i Sverige i dag är politiskt självbedrägeri. 

Riskerna är mycket större än vad Moderaterna ger sken av, skriver Amanda Broberg från Fria moderata studentförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaternas krav på en ny folkräkning är i bästa fall en dyr åtgärd som inte löser problemet, och i värsta fall att öppna upp integritetskränkande situationer och administrativt kaos. 

Förslaget från M kom efter att Aftonbladet rapporterat om ytterligare ett fall där en regeringstopp från Afghanistan varit skriven i Sverige och tagit emot bidrag. Nu ska partiet lägga ett initiativ i skatteutskottet om en ny nationell folkräkning. Det finns skäl att oroa sig över såväl kostnaden som utfallet om ett sådant förslag skulle bli verklighet. 

I dagsläget befinner sig uppemot 400 000 personer i Sverige illegalt, i flera fall har vissa personer vistats här under dubbla identiteter och systemet med samordningsnummer är fyllt av brister. Att tro att en folkräkning skulle lösa dessa problem är dock naivt. 

Uppdrag dörrknackning

De människor som i vanliga fall håller sig undan polis och myndigheter kommer inte automatiskt dyka upp hos Skatteverket för att riksdagen fattar det här beslutet. Eftersom många inte kommer inställa sig frivilligt lär myndigheter få börja med uppsökande verksamhet. Det innebär i praktiken statligt sanktionerad dörrknackning, antagligen med udden riktad mot bostadsområden där ovanligt många är folkbokförda.

Vem ska bistå med säkerhet när myndighetspersoner knackar dörr i utsatta områden där blåljuspersonal knappt kommer in?

I slutändan kommer alltså tjänstemän kunna tränga sig på i människors hem och tvinga dem att styrka sin identitet. Att detta bara skulle drabba de personer som olovligen vistas i landet är önsketänkande, och för laglydiga medborgare blir det istället en potentiellt integritetskränkande upplevelse när en myndighetsperson knackar på och tvingar en att styrka ens identitet. 

Enorm nota för skattebetalarna

Antagligen skulle dörrknackning behöva kombineras med att personnummer dras tillbaka för öka incitamenten för människor att styrka sin identitet. Det säger sig självt att det är en kolossal administration att dra i gång, och det lär kosta därefter. 

Vilka ska betala de som skickas ut för att knacka dörr? 

Vilka ska bemanna Skatteverket när stora delar av befolkningen strömmar dit för att lämna fingeravtryck? 

Det är frågor som Moderaterna inte besvarar. En sak är dock säker och det är vem som tar den ofantligt dyra notan för detta projekt – skattebetalarna. 

De illegala kommer inte att öppna dörren

Kanske hade detta varit värt det om en ny folkräkning skulle få önskad effekt. Men de som uppehåller sig illegalt i landet kommer givetvis inte inställa sig, och sannolikt inte heller öppna dörren när det knackar på. Vad blir då nästa steg, ska personen som är utskickad att knacka dörr också behöva hota med att slå in den? Vem som ska bistå med säkerhet när myndighetspersoner knackar dörr i utsatta områden där blåljuspersonal knappt kommer in? 

Gå via bostadsbolagen

Det finns dessutom bättre metoder för att råda bot dessa problem. I utsatta områden har bostadsbolagen visat sig vara en pålitlig och effektiv aktör. Fastighetsbolaget Victoria Park sa upp hundratals hyreskontrakt i Malmö då de misstänkte svarthandel med lägenheter. I Göteborgsförorten Gårdsten har det kommunala bostadsbolaget själv genomfört kontroller i fastigheterna och samtidigt bidragit till att rusta upp. I fjol försvann Gårdsten från listan över utsatta områden. Det är en betydligt mer realistisk väg än att staten ska se till att varenda individ i Sverige lämnar fingeravtryck. 

Att tro att en folkräkning ska komma åt och radera de parallellsamhällen vi ser i Sverige i dag är politiskt självbedrägeri. Framför allt är kravet på en ny folkräkning betydligt mer radikalt och riskfyllt än vad Moderaterna nu ger sken av. 


Av Amanda Broberg

Vice ordförande Fria moderata studentförbundet