Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s syn på bilen skadar hela Sverige

Vi vill skrota bonus-malus och sänka skatten på bensin och diesel med en hel krona, skriver M-debattörerna.
Foto: SHUTTERSTOCK
Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP).
Foto: Tomas Melin
Lars Beckman, riksdagsledamot (M).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Miljöpartiet menar på fullt allvar att det finns miljontals bilägare ute i landet som applåderar deras ständigt höjda skatter på att äga och köra bil.

Det är så provocerande verklighetsfrånvänt så det nästan inte går att finna orden, skriver nio moderata riksdagsledamöter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Miljöpartiets idéer om ständigt höjda skatter på bilen riskerar att allvarligt skada stora delar av Sverige. Lorentz Tovatt (MP) menar att Moderaternas förslag om att ta bort den kraftigt höjda fordonsbeskattningen, och att sänka skatten på bensin och diesel, hindrar vanligt folk från att delta i klimatomställningen. Det är så provocerande verklighetsfrånvänt så det nästan inte går att finna orden.

Miljöpartiet menar alltså på fullt allvar att det finns miljontals bilägare ute i landet som applåderar deras ständigt höjda skatter på att äga och köra bil. Tror de att människor applåderar chockhöjd fordonsbeskattning, höjd skatt på bensin och diesel samt bara väntar på glädjen att få försämrat reseavdrag? 

Ljusår från verklighetens folk

Dessa miljöpartister borde någon gång prata med vanligt hårt arbetande människor som försöker få vardagen och ekonomin att gå ihop. Väldigt många människor i Sverige saknar faktiskt alternativ till bilen och betalar alldeles för höga skatter. Det kanske mest provocerande med bonus-malus är dessutom att hundratals miljoner kronor av straffbeskattningen på svenska bilister hamnar i Norge. 

Miljöpartiet vill tvinga de andra januaripartierna att höja fordonsbeskattningen ännu mer i den kommande budgeten. Vi moderater tänker ta strid för alla människor som varje dag är beroende av bilen. Vi vill skrota ineffektiva bonus-malus och sänka skatten på bensin och diesel med en hel krona. 

M:s klimatpolitik är mest effektiv

Inför valet 2018 granskade Timbro alla partiers klimatpolitik och Moderaterna hade den bästa och mest effektiva klimatpolitiken. Det går att kombinera rimlig beskattning på bilar och bränslen och samtidigt satsa på omställning och en bättre miljö och klimatpolitik.

Av Edward Riedl

Riksdagsledamot Västerbotten (M)

Noria Manouchi

Riksdagsledamot Malmö kommun (M)

Sten Bergheden

Riksdagsledamot Skaraborg (M)

Kjell Jansson

Riksdagsledamot Stockholms län (M)

Mattias Karlsson

Riksdagsledamot Norrbotten (M)

Lars Beckman

Riksdagsledamot Gävleborg (M)

Jan Ericson

Riksdagsledamot Västra Götalands södra (M)

Sofia Westergren

Riksdagsledamot Västra Götalands västra (M)

Carl-Oskar Bohlin

Riksdagsledamot Dalarna (M)