SPRåKRÖR MP. "Samtidigt vill vissa, nu senast Rossana Dinamarca, V, framställa det som att Miljöpartiets delade språkrörsmodell är misslyckad och att den skulle befästa den manliga dominansen i politiken. Detta är en grov missuppfattning och en historielös snabbanalys", skriver MP:s språkrör Åsa Romson. Foto: Cornelia Nordström
SPRåKRÖR MP. "Samtidigt vill vissa, nu senast Rossana Dinamarca, V, framställa det som att Miljöpartiets delade språkrörsmodell är misslyckad och att den skulle befästa den manliga dominansen i politiken. Detta är en grov missuppfattning och en historielös snabbanalys", skriver MP:s språkrör Åsa Romson. Foto: Cornelia Nordström

MP:s språkrörsmodell främjar jämställdheten

Publicerad
Uppdaterad
Rossana Dinamarcas, V, kritik mot MP:s modell med delat ledarskap är en grov missuppfattning och visar på en historielös snabbanalys, skriver Åsa Romson.
Båda partierna som just nu diskuterar ledarbyten har även diskussioner kring ett mer delat ledarskap. I Centerpartiet diskuteras om man ska möjliggöra för partiledaren att fördela arbetet också på vice, och i Vänsterpartiet finns förslag om att välja två partiledare som delar på uppdraget. Miljöpartiets modell anges ofta som en referenspunkt. Det är intressant att fler partier nu öppnar för diskussionen kring hur partistrukturen kan användas för att modernisera det politiska arbetet. Sverige behöver fortfarande arbeta aktivt för att öppna upp politiken för fler och göra den mer jämställd och jämlik.
Samtidigt vill vissa, nu senast Rossana Dinamarca, V, framställa det som att Miljöpartiets delade språkrörsmodell är misslyckad och till och med att den skulle befästa den manliga dominansen i politiken. Detta är en grov missuppfattning och en historielös snabbanalys.

När Miljöpartiets jämställdhetskommitté regelbundet följer arbetet med att få en könsmässigt jämn
representation i politiska församlingar finner de att Miljöpartiet, rent statistiskt sett, är mer jämställt än andra. Det delade ledarskapet, språkrör, gruppledare med flera pekas ut som en starkt bidragande orsak.

Miljöpartiet har allt sedan man bildades arbetat för att göra politiken mer jämställd och öppen för fler att delta i. Varvade listor och delat språkrörskap har varit bärande delar som partiet utvecklat för att göra detta. Det har gett utrymme för både starka kvinnor och män i politiken genom åren.
Det är en felaktig bild av det dubbla spårkrörskapet att det skulle innebära en kvotering av kvinnor, det vill säga att det används för att placera in en kvinna bredvid mannen. Kvoteringen som Miljöpartiet använder för sina förtroendeuppdrag är könsneutralt. Vi eftersträvar könsmässigt jämn representation och det handlar inte om att garantera just kvinnor platser utan är i lika stor utsträckning en garanti för män. I Stockholm stad var det inför det senaste valet nästan enbart män som lyftes upp på partiets listor tack vara regeln om kvotering.
Det är medlemmarna i varje parti som väljer hur deras organisation ska se ut, på vilket sätt de vill ta itu med ojämlika villkor i politiken och vilket ledarskap de ser som önskvärt. Vill man motverka maktkoncentration, orimliga arbetsvillkor och stereotypa ledarroller finns i dag många modeller med delat ledarskap. Ingen säger att det är enkelt att dela, särskilt i den medialt tuffa värld som politiken verkar i. Men alternativet med ensamt ledarskap har också sina brister och för Miljöpartiet är dessa större.

Ska vi få en politik i Sverige som engagerar många medborgare och där debattklimatet tillåter många olika personligheter och bakgrunder är det viktigt att partierna också arbetar för att förändra den traditionella politikerrollen med sina ofta manliga attribut.


Miljöpartiet ser att ett delat och jämställt språkrörskap ger stora möjligheter att både praktisera jämställdhet och vitalisera det politiska arbetet. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter till andra. Det är synd om den viktiga diskussionen om ökad jämställdhet i politiken ska ta utgångspunkt i felaktiga slutsatser kring den gröna modellen.

ÅSA ROMSON
Åsa Romson är riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag