Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP:s Lorentz Tovatt har passerat gränsen

Slöseriombudsman Johan Gustafsson, Skattebetalarna.Foto: SKATTEBETALARNA
Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: Tomas Melin

Om Miljöpartiet vill vara ett trovärdigt miljöparti räcker det inte med att vilja mest. De måste också kunna visa på resultat. 

Riksrevisionen har inte fel bara för att MP säger det, skriver Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vi kan inte ha ett debattklimat där vice statsminister Isabella Lövin anklagar andra för att sprida fake news, men inte förtydligar vad hon menar när hon får svar på tal. Lorentz Tovatt (MP) passerar i sin tur anständighetens gräns när han i stället för att bemöta kritiken inte gör någonting annat än häver ur sig anklagelser och insinuationer som han inte ens bemödar sig med att precisera och underbygga. 

Kritik från tunga expertmyndigheter som Riksrevisionen avfärdas som ”slagträn i debatten” och i nästa andetag berömmer han det egna partiets politik på just de punkter den fått kritik av expertmyndigheterna. De kostsamma stöden till elbilar är ett belysande exempel. Det är faktiskt inte seriöst. 

Vad får vi för klimatpengarna?

Låt oss hålla oss till enkelt verifierbara fakta. Sedan Miljöpartiet tog över miljöministerposten har anslagen till miljö och klimat mer än fördubblats. Det betyder inte att politiken är dubbelt så bra. Enligt Naturvårdsverket och Sveriges officiella statistik minskar utsläppen inte i samma takt som tidigare. Mellan 2006–2014 minskade utsläppen mer än tre gånger så snabbt som mellan 2014–2018 och om vi tittar på hela 2000-talet minskade utsläppen dubbelt så snabbt innan Isabella Lövin och Åsa Romson tog över miljöministerposten 2014. 

Klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin (MP).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Trots att regeringen satsar betydligt mer pengar får vi alltså klart mindre utsläppsminskningar än innan Miljöpartiet fick inflytande över hur pengarna ska användas. 

MP är inget trovärdigt parti

Om Miljöpartiet vill vara ett trovärdigt miljöparti räcker det inte med att vilja mest. De måste också kunna visa på resultat. Tyvärr lyser resultaten med sin frånvaro. Riksrevisionen har inte fel bara för att MP säger det. Dagens klimatpolitik är dyr och ineffektiv. Det är därför den har utsetts till årets värsta slöseri. Och det är förmodligen därför miljöpartisterna använder ett så högt tonläge när någon pekar på bristerna.

 

Av Johan Gustafsson

Slöseriombudsman hos Skattebetalarna

Isabella Lövin: ”Hoppas Greta tycker vi kommit en bit på väg”