MP:s fina ideal leder till döden på Medelhavet

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke gör allt hon kan för att utmåla sin migrationspolitik som mest human, skriver Tomas Tobé.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Det danska förslaget är inte utan praktiska problem – men olika lösningar för att asylprövning ska ske utanför EU:s gräns bör inte förkastas, skriver Tomas Tobé (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Miljöpartiets Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke gör allt hon kan för att utmåla sin migrationspolitik som mest human. Problemet är dock att det är just den politiken som driver fram att föräldrar och barn sätter sig i rangliga båtar på farliga resor över Medelhavet. 

Att vilja förändra denna situation är populism, enligt Bah Kuhnke. Jag skulle säga att det snarare är verklighetsförankrat. 

Smugglarna avgör

Majoriteten av de som söker sig till EU i dag är ekonomiska migranter, utan asylskäl. I praktiken är det människosmugglare som avgör vem som får ta sig till Europa och inte. Kvinnor och barn trängs ofta undan. 

Resultatet av den politik som Bah Kuhnke vill behålla ser vi också i form av djupa segregationsproblem. Flera EU-länder befinner sig i liknande lägen som Sverige.

Människor räddas på Medelhavet.
Foto: LAURIN SCHMID/SOS MEDITERRA/IBL

En nyckel för en lägre invandring till Sverige och Europa är att kraftigt minska den ekonomiska migrationen. För att åstadkomma detta behöver kontrollen över EU:s yttre gräns förstärkas, det behövs mer effektiva och rättssäkra asylprocesser och ett snabbare återvändande av de som nekas rätt att stanna i EU. 

Asylrätten är inte lösningen på all världens problem

Bah Kuhnke har rätt i att asylcenter i Afrika inte kommer att stoppa krig, förtryck och fattigdom. Samtidigt drar vi olika slutsatser. Jag menar att asylrätten inte kan vara en permanent lösning på alla orättvisor och problem globalt. 

EU är världens största internationella biståndsgivare. Det ger oss både de ekonomiska och politiska musklerna att ställa krav på länder som vill ta del av biståndet, exempelvis att mottagarländerna samarbetar med EU för att motverka migrationens grundorsaker.

Det danska förslaget är inte utan praktiska problem, men olika lösningar för att asylprövning ska ske utanför EU:s gräns bör inte förkastas. 

Miljöpartiet tycks däremot benhårt hålla fast i dagens illa fungerande europeiska migrationspolitik. För att använda Bah Kuhnkes ord så är det vanvettigt om något. 


Av Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker