MP:s dröm om basinkomst borde begravas i källaren

Josefin Malmqvist (M).
Foto: Gustaf Elias
Rebecka Le Moine (MP).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets vurmande för basinkomst är ett led i en ambition att få människor att arbeta mindre med bibehållen ersättning. 

En kravlös bidragslinje kan inte vara lösningen i en situation där färre ska försörja fler. Sveriges höga välfärdsambitioner kräver en tydlig arbetslinje, skriver Josefin Malmqvist (M), riksdagsledamot och ordförande i moderatkvinnorna.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Rebecka Le Moine (MP) slår ett slag för en kravlös medborgarlön, trots att en sådan allomfattande bidragsreform sannolikt är dyr, ineffektiv och sänker arbetade timmar i ett läge där välfärdens kärnverksamheter kräver allt mer av våra arbetsinsatser. Debattören förklär sin argumentation i diverse globala utblickar och experiment. Så låt oss göra ett nedslag på ett aktuellt pilotprojekt i vårt grannland Finland.

Även Socialdemokraterna anammar numera Miljöpartiets fritidspolitik

I Finland prövades medborgarlön i ett pilotexperiment mellan åren 2017 till 2019. Tvåtusen arbetslösa finländare i åldern 25 till 58 år ingick i en kontrollgrupp som fick knappt 600 euro varje månad. Skillnaden i sysselsättning var noll under det första året. Under andra året var skillnaden marginell och kunde knappt skiljas ut empiriskt på grund av parallella aktiveringseffekter. 

Miljöpartiets vurmande för bidragslinje och mer ledighet går rakt igenom partiet. Till exempel förespråkas en lagstadgad arbetstidsförkortning, trots att Konjunkturinstitutet konstaterat tydliga produktionsbortfall och färre arbetade timmar som resultat. 

Kvinnofälla

Ett annat exempel är friår. Förra gången en rödgrön regering införde friår var kvinnor och offentliganställda överrepresenterade bland de friårslediga. Utvärderingar av det försöket visar att de som varit friårslediga fick lägre lön och gick tidigare i pension, tvärtemot målsättningen. Det är därför dessutom en kvinnofälla. 

Även Socialdemokraterna anammar numera Miljöpartiets fritidspolitik. En ”semestervecka” ska införas under mandatperioden. Om det blir endast tre dagar, vilket stipuleras i januariavtalet, landar notan på 30 miljarder kronor i produktionsbortfall, enligt Nordeas analytiker.

Utopiska vänsterdogmer

När arbetade timmar minskar och tillväxten stannar av på grund av utopiska vänsterdogmer får kvinnor ta smällen genom färre jobbchanser. Vi vet att andelen kvinnor med utländsk bakgrund är överrepresenterade på Arbetsförmedlingen. Och om arbetade timmar minskar försvagas jobbmöjligheter i välfärden, vilket slår hårt mot Sveriges jämställdhetsambitioner.

Sverige behöver nu en arbetslinje som på allvar stärker drivkrafter till jobb, ökar arbetade timmar och som ser till att nya jobbmöjligheter växer till. Medborgarlön och semesterveckor bör förpassas långt ner i källaren i Rosenbad.


Av Josefin Malmqvist (M)

Riksdagsledamot och ordförande i moderatkvinnorna 


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.