Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP vill att din skatt går till hipsters och latmaskar

Miljöpartiets hjärtefråga friåret har utretts – nu vackert omdöpt till "utvecklingsledighet". Det är inte rimlig politik för en nation att föra, skriver Lars Beckman.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lars Beckman är moderat riksdagsledamot från Gävleborg.

En regering som har tappat kompassen för det som är viktigt, rätt och riktigt måste bytas ut. Annars blir Sverige en fattigare nation, skriver Lars Beckman (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARBETSMARKNAD. Sverige har stora utmaningar på migrationsområdet. Det handlar om såväl att se till att de som inte har rätt vara i Sverige lämnar vårt land – och att se till att de som faktiskt har rätt att vara här kommer in på arbetsmarknaden. Det är också viktigt att andra och tredje generationens invandrare kommer i arbete.

När jag nyligen arrangerade ett seminarium i Sveriges riksdag om utmaningar och möjligheter för utrikesfödda på arbetsmarknaden, flaggade den tidigare LO-utredaren Jan Edling för att han är mest orolig för den tredje generationens invandrare. Det finns i dag ett betydande antal personer som är både födda och uppvuxna i Sverige men som inte har lärt sig svenska tillräckligt väl. Det kan vara en starkt bidragande orsak till att man inte har  kommit in i det svenska samhället. Så kan vi inte fortsätta ha det utan Sverige måste en ha politik för ett bättre företagsklimat och fler i jobb.

Ett gigantiskt misslyckande för Sverige

Det är ett gigantiskt misslyckande för Sverige att vi inte har lyckats få in fler utrikesfödda i jobb. Jan Edling senaste rapport och problemanalys är mycket läsvärd – även om jag inte delar hans lösningar på problemet.

Vilka krafttag tar då regeringen för att lösa den viktiga samhällsuppgiften för att få fler utrikesfödda i jobb?

Man har infört en dyr subvention av elcyklar vilket gynnar cykeltillverkare i Kina och hipsters på Södermalm – den främsta målgruppen för subventionen. 

 

LÄS MER: PATRIK KRONQVIST: Skattebetalarna ska inte stå för folks cyklar

 

Man har höjt flerbarnstillägget och nivån i försörjningsstödet liksom andra bidrag som med en stor träffsäkerhet når dem i utanförskapsområden som inte arbetar. De som främst påverkas av det är kvinnor som i och med högre bidrag inte kommer ut på arbetsmarknaden. Kortsiktigt bedömer regeringen sannolikt att det gynnar Socialdemokraternas och Miljöpartiets kärnväljare men på lång sikt löser det inte den kanske största politiska utmaning som vi i Sverige har upplevt i modern tid. Kostnaden för försörjningsstöd i våra kommuner kommer att skena om inte fler kommer i jobb de närmsta åren.

Orimligt om friåret väcks till liv

Samma regering har också utrett Miljöpartiets hjärtefråga – ett friår, nu så vackert omdöpt till "utvecklingsledighet". Ett friår som skulle innebära att någon får vara ledig på din bekostnad. I IFAU:s granskning av friåret från när det begav sig förra gången – innan alliansen klokt nog avskaffade det – konstaterade de att friårsledighet gav möjlig negativ effekt på pensionsålder och en negativ effekt på genomsnittlig månadslön – en minskning med ca 3 procent (cirka 600kr/månad). Det kan inte vara en rimlig politik för en nation att föra. Om du och din arbetsgivare bedömer att du kan vara tjänstledig så är det upp till er – men begär inte att någon annan ska betala den ledigheten. 

Sverige blir en fattigare nation om regeringen väljs om

En regering som har tappat kompassen för det som är viktigt, rätt och riktigt måste bytas ut. Skulle regeringen vinna valet så kommer det att leda till att vi blir en fattigare nation och att våra hushåll som har arbete kommer att få se sin köpkraft minskad.

Varför ska en person arbeta och betala skatt när man kan vara ledig med lön för att vara ute och cykla på subventionerade elcyklar? Det är inte en långsiktig hållbar politik för ett land som har en ambition att fortsätta ha en skattesubventionerad välfärd med en hög samhällsservice.

 Sverige förtjänar bättre!

 

Av Lars Beckman

Riksdagsledamot (M)

Gävleborg