Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP tar ansvar för landsbygden

Maria Gardfjell, miljö- och landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: Henrik Montgomery/TT
Helena Lindahl riktade stark kritik mot att MP-språkröret Isabella Lövin jämförde skattehöjningen med en kvarts pizza.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerpartiets Helena Lindahl viftar vilt och hugger på regeringens politik och påstår att någon förolämpas när höjningen av klimatskatten beskrivs på ett förenklat sätt.

Vi i Miljöpartiet tar ansvar även för landsbygden, skriver Maria Gardfjell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Ingen ska behöva känna sig personligt förolämpad för att vi tillsammans måste ställa om samhället för att klara klimatutmaningen. Men jag förstår att både politiker och andra opinionsbildare arbetar hårt för att många ute i landet ska se klimatomställningen som ett hot. De ser uppenbart inte att klimatfrågan är på allvar.

Jag förstår också att människor som bor i våra landsbygder inte har några alternativ till bilen när de ska åka till jobbet, när de ska åka och handla eller ta sig till fritidsaktiviteter. Från Miljöpartiets sida är vi därför av den åsikten att glesbygdsbor ska kompenseras när skatterna på bensin och diesel nu ökar. Men vi är också tydliga med att biltrafiken måste minska – i städerna och på sträckor där det finns goda alternativ. Dessutom måste den kvarvarande bilparken successivt förnyas och bli bränslesnålare. Om tio år ska nybilsförsäljningen ha en helt annan miljöprestanda än i dag. För att bilhandeln ska ställa om så behövs klimatskatterna.

Vi tar ansvar – tillsammans med C

Centerpartiets riksdagsledamot Helena Lindahl viftar vilt och hugger på regeringens politik och påstår att någon förolämpas när höjningen av klimatskatten beskrivs på ett förenklat sätt. 

Miljöpartiet tar ansvar för att även landsbygden ska ges förutsättningar att utvecklas och dra nytta av de satsningar som görs för att klara klimatomställningen. Det gör vi tillsammans med stödpartiet Centerpartiet i arbetet med statsbudgeten och Januariavtalet. Det verkar centerpartisten Helena Lindahl helt ha missat.

Skattesänkningen är större än pizzabiten

Genom budgetsamarbetet är vi överens med Centerpartiet om klimatskatterna och om att ge glesbygdsbor en skattesänkning. När den skattesänkning som togs fram i höstbudgeten presenterades uttryckte kommunstyrelsens ordförande i Bräcke det med att skattesänkningen på 137 kronor per månad motsvarar en pizza. Som en kommentar till det gjordes en jämförelse att höjningen av klimatskatten ungefär kan jämföras med kostnaden av en pizzabit. Kompensationen för glesbygdsborna är alltså i realiteten större än kostnadsökningen på drivmedlen.

Den vanligaste kritiken vi politiker får är att det kan vara för tekniskt krångligt att förstå politiska förslag. När man pratar om en klimatskattehöjning kan det i debatten låta som att det handlar om jättemycket pengar. 

30 kronor i månaden

Fakta i den här frågan är att bensinpriset höjs med 15 öre per liter genom budgetöverenskommelsen mellan regeringen, C och L. Den som exempelvis tankar 200 liter bensin i månaden får en ökad bensinkostnad på 30 kronor. För att inte glesbygden ska drabbas så kompenseras glesbygdsbor med 137 kronor per månad.

Att jämföra en kostnad med kostnaden för en produkt som alla konsumenter, unga som gamla, kan relatera till handlar inte om förolämpning, det handlar om att ge alla människor rätt att förstå. Det är dags för Centerpartiet att tala klarspråk om att de stöder regeringens satsningar på Norrlands inland som kompenseras för den klimatskattehöjning som är nödvändig att göra när vi tar klimathotet på allvar.

 

Av Maria Gardfjell

Riksdagsledamot MP

Miljö- och landsbygdspolitisk talesperson

Språkröret Isabella Lövin i stor intervju om klimatutmaningarna