MP-svansen försöker skrämma oss till tystnad

Märta Stenevi och Per Bolund försöker skrämma väljarna, skriver Johan Romin.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Johan Romin är historiker, journalist och moderat kandidat till regionfullmäktige i Stockholm.
Foto: Kajsa Stina Romin

Att kalla mig ”blåbrun” är så långt ifrån sanningen man kan komma. Politiska ledare som Märta Stenevi och Per Bolund skapar en svans med människor som attackerar alla som bara vill att Sverige ska få en vettig regering. Syftet är förstås att försöka skrämma oss till att hålla tyst, skriver historikern Johan Romin (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Valrörelsen i augusti och september riskerar att bli en av de smutsigaste i modern tid. Istället för att diskutera sakpolitik kastas olika epitet som ”blåbrun” och ”vänsterbliven” fram och tillbaka. Inte minst på Twitter där jag själv är aktiv sedan ett drygt år tillbaka. Våldsamma personangrepp är tyvärr vardag.

Och i går hände det: Jag blev kallad ”blåbrun” av en okänd person (samt en hel del annat osant och hatiskt) efter att jag diskuterat med miljöminister Annika Strandhäll huruvida tv-serien ”Chernobyl” kan användas som argument i kärnkraftsdebatten eller inte. Hon tycker tydligen det, men det tycker inte jag. Men det räckte för att kasta ordet ”blåbrun” mot mig.

Jag avskyr nazism! 

Att kalla mig ”blåbrun” är så långt ifrån sanningen man kan komma. Jag har vigt ett 30-årigt journalistiskt liv åt att bekämpa nazism. I SVT:s arkiv finns rader av inslag jag gjort i ”Rapport” om nazism. Bland annat avslöjade jag på 90-talet var nynazisterna tryckte sina tidningar och jag gjorde hembesök hos nynazister. På UR gjorde jag över 100 dokumentära program och historiedokumentärer där åtskilliga av dem tog avstamp i antinazism och antirasism. År 2015 var jag en av dem som blev tilldelad Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen, detta för en TV4-film. Jag skrev min magisteruppsats i historia om antisemitism på 1880-talet. Alla som följer mig på Twitter vet att jag har ett stort engagemang mot antisemitism. 

Jag avskyr nazism!

Sverige förtjänar en bättre regering

Men när man trots det blir kallad ”blåbrun” av en aggressiv svans är det resultatet av att politiska ledare som Märta Stenevi och Per Bolund försöker skrämma väljarna med detta ord och baktala oppositionen. Det här beteendet skapar en svans med människor som attackerar alla som bara vill att Sverige ska få en vettig regering. Syftet är förstås att försöka skrämma människor till att hålla tyst.

Magdalena Andersson blev knappast islamist för att hon förhandlade och tog i hand med Turkiets president Erdogan.

Ja, jag tillhör dem som tycker att Sverige förtjänar en bättre regering. För ett drygt år sedan bestämde jag mig för att jag fått nog av utvecklingen in Sverige. Det var skjutningar nästan varje dag. Coronastrategin var ett haveri. Det var arbetslöshet och utanförskap. 

Och nu skenar elpriset. Det är kaos på Arlanda. Det sker attacker mot samhället i form av våldsamma upplopp och våld mot polisen. Januariöverenskommelsen saknade den politik som krävdes för att stoppa utvecklingen. Ovanpå detta ett politiskt kaos med regeringskriser och en cirkus med en politisk vilde som knappt är värdigt en demokrati. 

Det krävdes en annan politik och en annan regering ansåg jag och i samband med att jag slutade arbeta som nyhetsjournalist beslutade jag mig för att ta bladet från munnen och bli aktiv på Twitter för att diskutera politik.

Handlar om resultat

Jag sympatiserar inte med SD. Har aldrig gjort det. Jag är liberal. Men politik handlar om förhandling och resultat. Magdalena Andersson blev knappast islamist för att hon förhandlade och tog i hand med Turkiets president Erdogan. Winston Churchill blev knappast stalinist under andra världskriget då han tillsammans med Stalin bekämpande Hitler. Jag tror knappast att Israels Yitzhak Rabin blev PLO-anhängare av att diskutera med Yassir Arafat. 

Man blir inte samma sak som den man förhandlar med och kanske samarbetar med under en tid. Man förhandlar för att nå fram till resultat och ibland förhandlar man med sina politiska motståndare eftersom det är resultatet som räknas. Och det resultatet kan vara att vinna över Hitler, att få Sverige att gå med i Nato – eller – att byta ut den svenska inkompetenta regeringen, den regering som visat sig oförmögen att stoppa den katastrofala utvecklingen i Sverige som lett till gängbrottslighet och attacker mot samhället.

Nej, jag är inte ”blåbrun” – det är en ren lögn – och ”blåbruna” är heller inte de kloka politiker i Kristdemokraterna, Moderaterna eller Liberalerna, som tror att förhandlingar och samarbeten kan leda Sverige rätt.


Av Johan Romin

Journalist, historiker samt kandidat för Moderaterna i regionfullmäktige, Stockholm

Per Bolund: ”Då får man stå ut med begreppet ”blåbruna”

Storbråk i tv-debatten: ”Kallar du mig nazist?!”