DEBATT. Utsläppen från svensk konsumtion ligger utanför klimatpolitiken och omfattas inte av något klimatmål i dag. Det är en ”blind fläck” som omfattar 60 procent av svenskarnas utsläpp. Det är ett svek av tre anledningar.
1. Mål banar väg för styrmedel och åtgärder som underlättar människors vardag
När politiken blundar för klimatutsläpp från konsumtion är risken stor att människor låses in i fossilberoende. Många förväntar sig att politiken ska fixa förutsättningarna. Till exempel är tre av fem svenskar positivt inställda till ett förbud mot varor och tjänster med stor klimatpåverkan.
Det borde vara lätt att göra rätt men ofta saknas klimatsmarta alternativ. På landsbygden är det långt till tåg och buss. Då behövs en konverteringspremie för att bygga om bilar. När nattågen inte finns eller krånglar är det inte konstigt att folk flyger, det behövs investeringar i järnväg.
2. Mål skapar långsiktighet i klimatarbetet
Det ger stabila förutsättningar för investeringar och en plattform för samverkan mellan forskning, näringsliv och civilsamhälle. Som ett exempel plöjs det ner stora summor på forskning och materialsubventioner kopplat till råvaruuttag. Den cirkulära ekonomin med återanvändning och återvinning får däremot nöja sig med småsummor.
Om förslaget går igenom skulle Sverige bli världens första land att ta fram ett mål för konsumtionsbaserade utsläpp.
Det behövs också ett klimatmål för offentlig konsumtion, för att uppmuntra kommuner och regioner att ställa klimatkrav på inköp. Det driver fram klimatsmarta affärsmodeller och efterfrågas av många företag. Tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att deras kommun tar hänsyn till klimatpåverkan när de gör inköp.
3. Sverige står för en liten del av de totala utsläppen globalt
Vårt största bidrag är att vara en trovärdig föregångare på hemmaplan. Det är svårt för Sverige att ta ett globalt klimatledarskap om vi inte sopar rent framför egen dörr först. Förslaget som förhandlas nu handlar om just det, att Sverige ska ta ansvar för svenskarnas samtliga klimatutsläpp - och inte bara för hälften av dem.
Om förslaget går igenom skulle Sverige bli världens första land att ta fram ett mål för konsumtionsbaserade utsläpp. Precis som när Sverige höjde ribban för klimatbiståndet internationellt 2014, eller när vi införde klimatlagen 2017, skulle det kunna leda till att andra länder följer Sveriges exempel.
Högerpartierna agerar bromsklossar
Högerpartierna agerar bromsklossar. Centerpartiet har för avsikt att revidera det liggande förslaget ”mycket kraftigt”. De vill till exempel att exportens klimatnytta vägs in i ett eventuellt konsumtionsmål. Problemet är att det skulle sänka ambitionen och bli mycket löst i kanten då det saknas statistik, sannolikt greenwashing. Exporten bör i stället riktas in på klimatteknik, något C med den äran drivit i andra sammanhang.
Miljöpartiet tar strid för ett klimatmål för Sveriges utsläpp från konsumtion. Det banar väg för åtgärder som gör det möjligt för människor att vara en del av den gröna omställningen. På så vis kan Sverige sopa rent framför egen dörr och ta nästa steg i ett globalt klimatledarskap.
Av Per Bolund (MP)
Språkrör
Märta Stenevi (MP)
Språkrör
Amanda Palmstierna (MP)
Riksdagsledamot