Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP röstar nej till skärpta straff för kvinnoplågare – gång på gång

Josefin Malmqvist, riksdagsledamot (M) och ordförande för Moderatkvinnorna.
Foto: Gustaf Elias
Louise Meijer, riksdagsledamot (M) och rapportförfattare Moderatkvinnorna.
Foto: CHRISTINE OHLSSON / PRESSBILD

Jämställdhetsministern har kallat till partisamtal om kvinnovåldet mot bakgrund av de fem kvinnor som mördats under de senaste tre veckorna. Straffen måste skärpas, säger hon. 

Det är ett välkommet initiativ, men vi kan samtidigt konstatera att Miljöpartiet återkommande röstat nej i riksdagen till M:s förslag om straffskärpningar för mäns våld mot kvinnor, skriver Josefin Malmqvist och Louise Meijer, Moderatkvinnorna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste veckornas mord på kvinnor har knappast lämnat någon oberörd. Vi vet sedan tidigare att en kvinna mördas var tredje vecka av en manlig närstående, men nu har alltså fem kvinnor mördats på tre veckor. Det är svårt att hitta rätt fördömande ord för att göra situationen rättvisa. 

Mäns våld mot kvinnor måste bekämpas med politikens största möjliga kraft. Moderaterna har sedan flera år tillbaka drivit frågan om skärpta straff för mäns våld mot kvinnor. Miljöpartiet har i riksdagen konsekvent röstat nej till sådana förslag. Om några veckor behandlar justitieutskottet exempelvis förslaget om att grov kvinnofridskränkning ska ha ett straffminimum på ett års fängelse. Miljöpartiet har då möjlighet att bekänna färg och rösta för Moderaternas förslag.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Vistelseförbud och personlarm

När jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) nu kallar till partisamtal om mäns våld mot kvinnor vill Moderatkvinnorna dessutom att följande förslag tas med på dagordningen: 

Inför brottet synnerligen grov kvinnofridskränkning. Det behövs ytterligare en grad av brottet grov kvinnofridskränkning för att rubricera de mest hänsynslösa och allvarliga fallen. Graden synnerligen grovt finns i andra brottskategorier för att reglera en situation då brottet på något sätt varit ovanligt farligt eller hänsynslöst. Synnerligen grov kvinnofridskränkning skulle kunna användas vid flertalet hänsynslösa brott, utdragna förlopp och upprepade tillfällen. Minimistraffet för brottet bör vara 2 års fängelse. Då medföljer också obligatorisk häktning.

Nu krävs att konkreta politiska förslag följs av handling i riksdagen för att hindra män från att mörda kvinnor.

Vistelseförbud efter avtjänat fängelsestraff. När en man döms för våldsbrott mot en närstående bör det samtidigt vara möjligt att döma till vistelseförbud. Den dömde ska då efter avtjänat fängelsestraff förbjudas att vistas i exempelvis en kommun eller ett helt län där brottsoffret bor. Moderaterna har tidigare lagt fram ett förslag om vistelseförbud, men då riktat mot gängkriminella. Detta bör utvidgas till att även gälla gärningsmän som dömts för brott mot närstående. Det är dags att gärningsmannen och inte brottsoffret är den som ska flytta.

Personlarm vid kontaktförbud. Det sker många överträdelser av kontaktförbud, men konsekvensen av överträdelsen kommer långt senare. Först efter att offret anmält överträdelsen, förundersökning inletts och en domstol landat i att en överträdelse har skett kan gärningsmannen dömas till böter eller fängelse. Kontaktförbudet är därför en tröskel, men inte ett givet skydd, mot att gärningsmannen tar kontakt. För att kvinnan ska kunna skydda sig bör det därför vara norm att kontaktförbud förenas med personlarm. Då kan kvinnan larma polisen direkt vid en överträdelse och polisen ingripa och avlägsna gärningsmannen för att skydda kvinnan mot våld.

Det räcker inte med samtal

Moderatkvinnorna välkomnar initiativet till partisamtal om mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är det viktigt att mötet inte stannar vid just samtal. Nu krävs att konkreta politiska förslag följs av handling i riksdagen för att hindra män från att mörda kvinnor. Moderaterna och Moderatkvinnorna har presenterat flertalet sådana förslag som det nu är upp till bevis om jämställdhetsministern avser att införa.


Av Josefin Malmqvist

Riksdagsledamot (M) och ordförande Moderatkvinnorna

Louise Meijer

Riksdagsledamot (M) och rapportförfattare Moderatkvinnorna