Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP måste driva på för personliga utsläppsrätter

Personliga utsläppsrätter kan göra det kostsamt att köra bil.
Foto: Suvad Mrkonjic

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi håller på att passera en mycket farlig gräns. Denna månad är risken stor att vi uppnår 400 ppm (miljondelar) koldioxid i atmosfären. Förra gången det hände var klimatet 3-4 grader varmare och havsnivåerna minst 10 meter högre. Vi behöver snabba på klimatarbetet rejält!

Miljöpartiet har i dag den bästa klimatpolitiken, men det räcker inte. Politiken måste uppnå de utsläppsminskningar som enligt forskningen krävs. MP behöver därför komplettera sin politik med förslaget om personliga utsläppsrätter.

Förslaget innebär att alla medborgare varje månad får utsläppsrätter av koldioxid. När du tankar bilen, köper en flygbiljett eller gör annat som leder till direkta utsläpp förbrukar du utsläppsrätter. Den som har utsläppsrätter över kan sälja dem och tjäna pengar på sina klimatsmarta val. Den som har slut på utsläppsrätter får lov att köpa fler. MP beslutade för ett par år sedan att jobba för en utredning av förslaget. På kongressen i slutet av maj är det dags att ta staget fullt ut och rösta för förslaget jag har lagt om att personliga utsläppsrätter ska skrivas in det nya partiprogrammet.


Statistik från SCB visar tydligt att ju lägre inkomst du har, desto mindre koldioxid släpper du generellt ut. Det skulle innebära att det oftast är låginkomsttagare som får utsläppsrätter över och kan tjäna pengar på att sälja dem. Personliga utsläppsrätter ger alltså en effektiv och rättvis minskning av klimatutsläppen. Det är precis vad MP behöver!


Björn Lindgren

är tidigare språkrör för Grön Ungdom