Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP kommer alltid att bry sig om de som flyr

Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker och partistyrelseledamot.
Foto: Fredrik Persson/TT
Per Gahrton, initiativtagare till Miljöpartiet och språkrör för Gröna seniorer.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Det är på tiden att både högern och vänstern förstår att Miljöpartiet inte är, och aldrig har varit, ett enfrågeparti som enbart bryr sig om miljöfrågor. Tvärtom har MP:s politik alltid handlat om både ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet, skriver Per Gahrton och Alice Bah Kuhnke.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Miljöpartiet har alltid varit grundat i grön ideologi snarare än att vara ett enfrågeparti. Detta verkar dock vara en obekväm sanning för tongivande ledarskribenter. DN skrev nyligen att ”MP ska vara partiet för isbjörnar, koalor och strandade valar”, Dagens Arena att ”Det är dags för Mp att bli ett renodlat miljöparti igen” och Aftonbladet att MP ska ”tillbaka till rötterna” och fokusera på miljö- och klimat. Här på Expressens debattsida påstods att MP borde ”satsa på miljö, inte gränslös migration”

Att de här utspelen duggar tätt hösten 2020 är inte en tillfällighet. Det är knappast av omsorg för MP som självutnämnda experter och ledarskribenter av varierande politisk färg tycker att Miljöpartiet enbart ska fokusera på miljöfrågor och sluta driva på för politik som kräver systemförändringar. 

Har missförstått den gröna ideologin

De som vill att MP ensidigt ska fokusera på miljö tycks inte vilja förstå att den gröna ideologin alltid har handlat om både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Utan att förändra de ekonomiska styrmedlen kommer det inte vara möjligt att genomdriva den miljö- och klimatpolitik som både Sverige och EU behöver. 

Utan social hållbarhet med fungerande trygghetssystem är det dessutom omöjligt att uppnå såväl ekonomisk som ekologisk hållbarhet. Wangari Mathai, mottagare av Nobels fredspris, har uttryckt sambandet på ett tydligt sätt: ”vi kan inte få en hållbar utveckling utan en rättvis utveckling och ingen rättvis utveckling utan jämställdhet”.

Utan ett socialt och ekonomiskt rättvist samhälle kommer acceptansen för den politik som krävs för att rädda klimatet vara låg.

Det är ett faktum att vår breda gröna politik fått genomslag och att gröna systemförändringar redan pågår. Nyligen såg vi hur kombinationen av gröna reformer av EU:s utsläppshandelssystem och regeringens klimatpolitik gjort det olönsamt för Preem att investera i utbyggd fossil drivmedelsproduktion. Ett utmärkt exempel på hur den ekologiska omställningen går hand i hand med ekonomiska reformer. 

Obekvämt för etablissemanget

Utspelen om att MP enbart ska prata miljö kommer också i ett läge där Sveriges och EU:s migrationspolitik står inför omförhandling och förändring. Att detta sker samtidigt är inte en tillfällighet. MP:s breda ideologiska förankring är uppenbart något obekvämt för det politiska etablissemanget. 

Såväl socialdemokrater som liberaler och till dessa närstående ledarskribenter tycks ha accepterat MP:s existens som en kraft för att driva på klimat- och miljöfrågor. Det är bra. Men i övrigt ser man helst att partiet är tyst. Vissa socialdemokrater verkar se MP som en av partiets många sidoorganisationer, just denna sidoorganisation, med syfte att hålla miljörörelsen på gott humör. Allra bäst är det om MP låter socialdemokrater och moderater göra upp om såväl migrationspolitik som ekonomiska reformer i lugn och ro.

Tre solidariteter

Det är på tiden att både högern och vänstern förstår att MP inte är ett enfrågeparti, utan ett grönt parti med tre solidariteter – gentemot människor, planeten och kommande generationer. 

Vi kommer alltid att vara ett parti som bryr sig både om de som lever i vårt land och om de människor som är på flykt. Ett parti som brinner för att stoppa både artutrotningen och rasismen. Ett parti oroat över såväl hoten mot demokratin som klimatförändringarna. 

Miljö- och klimatpolitiken är helt enkelt beroende av att samhället blir både ekonomiskt och socialt hållbart. Och omvänt: Utan ett socialt och ekonomiskt rättvist samhälle kommer acceptansen för den politik som krävs för att rädda klimatet vara låg. 

Ingen kamp inom partiet

Media och våra politiska motståndare målar gärna upp en bild av att det skulle pågå en kamp inom MP mellan de som vill ha ett brett socialt inriktat parti och de som vill ha ett mer renodlat miljö- och klimatparti. Det är en påhittad motsättning. Båda sidorna av myntet har alltid ingått i den gröna ideologin. 

Miljöpartiet har aldrig varit och kommer aldrig bli ett enfrågeparti – annat än i politiska motståndares ögon som vill begränsa Miljöpartiets roll och inflytande i svensk politik. 


Av Per Gahrton (MP)

Initiativtagare till Miljöpartiet, språkrör Gröna seniorer, tidigare språkrör och EU-parlamentariker

Alice Bah Kuhnke (MP)

EU-parlamentariker, vice ordförande för den gröna gruppen i EU-parlamentet och partistyrelseledamot