Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP: Hbtq-kampen är långt ifrån över

I grunden handlar Pride om något som många människor tar för givet: ett liv i frihet, skriver Per Bolund och Isabella Lövin, språkrör, och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP).Foto: TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund, språkrör (MP).Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin, språkrör (MP).Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hbtq-aktivisten Jelena Grigorjevas död påminner oss om att vi har mycket kvar att göra för att stärka hbtq-personers rättigheter i Sverige och världen, skriver Per Bolund och Isabella Lövin, språkrör, och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jelena Grigorjeva blev bara 41 år. Hon gav sitt liv för kampen för att hbtq-personer skulle kunna leva sina liv i frihet i Ryssland. I förra veckan mördades hon i St Petersburg. Hennes död är en tragedi för alla oss som vill se mänskliga rättigheter som omfattar alla, överallt och utan undantag. Jelena är inte ensam. Hbtq-aktivister i Bangladesh, Uganda och många andra länder runtom i världen delar hennes tragiska livsöde. De ger sina liv för vad som borde vara en självklarhet. Stater tittar åt ett annat håll medan de som kämpar för mänskliga rättigheter utsätts för hot, hat och våld. Alltför ofta utövas våldet av staterna själva. 

Begränsa rasistisk organisering

I Sverige trampar nazister på Almedalens gator och hotar hbtq-aktivister till tystnad. Samtidigt ser vi hur samkönade par kan tvingas adoptera sina egna barn, eftersom lagstiftningen alltför ofta vilar på heteronormens grund. Hbtq-personer har också en sämre psykisk hälsa än befolkningen i stort, särskilt illa är det ställt för unga transpersoner. Vidare riskerar hbtq-flyktingar en rättsosäker process när deras asylskäl ska bedömas. 

I grunden handlar kampen om något som många människor tar för givet: ett liv i frihet.

Det är tydligt att vi har mycket kvar att göra för att stärka hbtq-personers rättigheter i Sverige och skapa ett samhälle där alla kan leva sina liv i frihet och trygghet. Miljöpartiet är beredda att agera. Några viktiga frågor för Miljöpartiet är att vi vill:

Se en könsneutral föräldrabalk. Familjer ser ut på olika sätt, då bör föräldrabalken vara könsneutral. Regeringen ska nu, tack vare Miljöpartiets tydliga prioriteringar, utreda den föräldraskapsrättsliga lagstiftningen och även se hur problem kan lösas för de familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar.

Se en moderniserad könstillhörighetslag som stärker transpersoners makt över sitt eget liv och förbättrar situationen för inte minst unga transpersoner. Arbetet pågår med ett nytt lagförslag och vi prioriterar frågan högt. 

Ta krafttag mot nazistisk organisering. Nazister och rasister innebär ett konkret hot mot hbtq-personer och begränsar människors liv. Därför behöver vi se över hur vi kan begränsa rasistisk organisering. En utredning ska ta fram förslag. Samtidigt har särskilda bidrag införts som kan användas till säkerhet för de organisationer som mottar hot.

Öka satsningarna mot psykisk ohälsa bland hbtq-personer. Vi vill se fler mötesplatser, en stärkt och hbtq-kompetent elevhälsa och en jämlik sex- och samlevnadsundervisning. Så sent som nu i veckan beslutade regeringen att skjuta till nya medel för att främja mötesplatser för hbtq-ungdomar.

Lyfta hbtq-personers rättigheter internationellt. Sverige ska vara en tydlig röst för mänskliga rättigheter i världen och vi måste vara ett av de länder som står upp för humanitet och kan ge hbtq-flyktingar en fristad från förföljelse. Familjeåterförening bör också vara något som gäller hbtq-personer. Det bör slås fast i den utredning där samtliga riksdagspartier ska komma fram till hur landets migrationspolitik ska se ut i framtiden

50 år och kampen fortsätter

I år har det gått 50 år sedan hbtq-personer i New York slutade acceptera ständiga trakasserier från den lokala polisen och ställde krav på frihet och respekt. Att de slog tillbaka mot polisen blev på många sätt starten för den globala hbtq-rörelsen. Vi har fortfarande mycket att kämpa för. I grunden handlar kampen om något som många människor tar för givet: ett liv i frihet. Jelena Grigorjevas död påminner oss om att vi har mycket kvar att göra. 

 

Av Per Bolund 

språkrör (MP)

Isabella Lövin 

språkrör (MP)

Åsa Lindhagen 

hbtq-minister (MP)