Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP har bästa politiken för färre flyktingar i världen

Annika Hirvonen kandiderar till språkrör för Miljöpartiet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nationalekonomen och KTH-professorn Roland Andersson tycker att MP ska ägna sig åt miljö i stället för migration.Foto: RIKARD ARVIDSSON

Det handlar inte om gränslös migration, skriver språkrörskandidaten Annika Hirvonen (MP) i ett svar till nationalekonomen Roland Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är just nu många utanför Miljöpartiet som engagerar sig i debatten om vad vi i Miljöpartiet bör ägna oss åt. Flera av dem – bland annat KTH-professorn Roland Andersson här på Expressen Debatt – verkar inte ha en aning om att Miljöpartiet aldrig har varit ett enfrågeparti. Lika lite som vi någonsin varit ett parti som väljer politik utifrån var vi kan vinna flest poänger. Vi kämpar för det som är viktigt på riktigt. Människorna, naturen, djuren. De som lever nu och dem som ska komma efter oss. Det kallar vi solidaritet. 

Det finns ingen motsättning mellan miljö och människa. Det är en helhet. Vi i Miljöpartiet bryr oss om naturen för sin egen skull. Men också för kärleken till varenda barn som föds. 

Bästa flyktingpolitiken

På samma sätt målas motsättningar upp mellan att hjälpa människor som söker skydd här och att hjälpa människor i fattiga länder. Men när vi skrapar på de yviga fraserna visar det sig oftast att samma parti som vill hjälpa mindre här också vill skära ner på biståndet. Nu senast Moderaterna som vill skära ner biståndet med 16 miljarder. Mönstret går igen i klimatpolitiken. 

Miljöpartiet är det parti som har bäst politik för färre flyktingar i världen. Det stavas offensiv klimatpolitik, bistånd som bekämpar fattigdom och bygger demokrati. Fredspolitik. 

Inte gränslös migration

Miljöpartiet är också det parti som har bäst politik för att de människor som trots allt är på flykt ska mötas av medmänsklighet. Det handlar inte om gränslös migration. Vi vill, liksom en stor majoritet av väljarna, att barn ska få växa upp med sina föräldrar, att barn som lärt sig svenska och rotat sig här ska få stanna och att vi ska låta svårt sjuka få stanna här om de inte kan få vård i hemlandet. Vår politik handlar om att våldsutsatta inte ska behöva välja mellan misshandel och utvisning. Om att unga ska plugga klart gymnasiet och att tortyrskadade ska få vård. 

Vi vill ställa om på ett sätt som är rättvist och inte drabbar den som är fattig hårdast.

Miljöpolitik kan dessutom komma i radikalt olika skepnader. Miljöpartiet står för en miljöpolitik som är rättvis och solidarisk och som utgår från alla människors lika värde och lika rätt till ett gott liv. Klimaträttvisa, klimatfeminism och rättvis omställning är alla begrepp som säger mer än bara att vi vill ställa om. 

Människovärdet måste alltid beaktas

De berättar också något om hur. Vi vill ställa om på ett sätt som är rättvist och inte drabbar den som är fattig hårdast. Vi vill att de som orsakar föroreningar ska betala, inte bara för att ekonomiska teorier säger att det fungerar – utan också för att det är rättvist. Miljöpolitik som inte tar hänsyn till människovärdet vill jag inte se.

Varje dag runtom i Sverige arbetar Miljöpartister för ett miljömässigt och socialt hållbart samhälle. För mer träbyggande, för att barn inte ska växa upp i trångboddhet och för att de som kommit nya till vårt land snabbt ska bli en del av samhället. Vi arbetar för att skydda den lokalt utrotningshotade fisken och för att stoppa regnskogsskövling globalt. När det är på agendan att Sverige skulle svika mänskliga rättigheter för människor på flykt reser vi oss tillsammans och är den medmänskliga röst som Sverige behöver.

Världens bästa klimatpolitik

Det är detta fantastiska gröna parti som jag kandiderar för att leda. Det är detta parti som jag vill fortsätta vara en del av även om någon annan än jag blir vald. Vi är det parti som förverkligat världens bästa klimatpolitik enligt internationella miljöorganisationers rankingar. Det har vi gjort för att vi bryr oss om naturen och djuren. Och om världens alla människor.

Till alla er som är måna om att fler ska kämpa hårdare för miljön – bli en del av den växande rörelse som Miljöpartiet är den parlamentariska grenen av. Nu. Klimatet kan inte vänta. 

 

Av Annika Hirvonen

Språkrörskandidat för Miljöpartiet

Se hela migrationsdebatten mellan Jimmie Åkesson och Annika Hirvonen: