Paul Ronge. Foto: Privat.Paul Ronge. Foto: Privat.
Paul Ronge. Foto: Privat.
Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Marcus Ericsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNÅsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Marcus Ericsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Romson och Gustav Fridolin.  Foto: Marcus Ericsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

MP gjorde alla fel under Kaplan-krisen

Publicerad

Alla, oavsett hur begåvade och rutinerade de är i sina jobb, blir dummare under en kris. Men varför slår reptilhjärnan alltid till när makthavare hamnar i kris? skriver pr-konsulten Paul Ronge.

Så avgick då till slut bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) efter en mängd turer och stor dramatik.

Middagsätande med turkiska fascister, samröre med islamistiska extremister, jämförelsen mellan Israel och andra världskrigets Nazi-Tyskland blev helt enkelt för mycket.

Den fråga jag ställer mig är: Varför slår reptilhjärnan alltid till när makthavare hamnar i kris?

Med 20 års erfarenhet som politisk reporter och nästan lika lång tid som PR-konsult i ryggen så känner jag så väl igen mönstret.

Först kommer förnekelse, försök att skylla på andra, att bagatellisera och blanda bort korten. Sedan, när kritiken växer, försöker man tiga ihjäl krisen, gömma sig och hoppas att den ska försvinna. Till slut återstår bara att bita i det sura äpplet och avgå.

Så har det varit för en mängd makthavare, såväl inom politik som organisationer och näringsliv så länge jag kan minnas.

Det räcker att minnas namn genom åren som Hans Ericson, Refaat El Sayed, Stig Malm, Cecilia Stegö-Chiló, Maria Borelius och Sverker Martin-Löf.

 

LÄS MER: Kaplan: Jag lämnar inte mina värderingar

 

Mehmet Kaplan skyllde till exempel på sina medarbetare för att han hamnade vid de turkiska fascisternas middagsbord. Sedan bagatelliserade hans pressekreterare det som hänt genom att hänvisa till att kungen kunde äta middag med Bert Karlsson utan att det blev något drev, vilket förvärrade krisen.

Kaplans uttalande från 2009 när han jämförde Israel med nazisterna grävdes fram och fördömdes. Även hans samröre med islamistiska extremister aktualiserades.

Kaplan hade inga rimliga svar att ge utan valde att gå under jorden, inte öppna dörren när reportrar ringde på och ställa in ett planerat framträdande i dag på KTH.

Alla av betydelse i regeringen tog sin hand från Kaplan. MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson ställde båda in framträdanden de skulle ha gjort i dag.

Både Mona Sahlin och utrikesminister Margot Wallström fick frågan av medierna om Kaplan kunde sitta kvar och svarade med samma budskap: ”Det avgör Löfven”. Och Stefan Löfven själv höll tyst tills bilan slutligen föll och besked kom efter lunch på måndagen.

 

LÄS MER: Ta ditt ansvar och skyll inte ifrån dig, Kaplan

 

Det ska sägas att alla, oavsett hur begåvade och rutinerade de är i sina jobb, blir dummare under en kris. Det är som att hamna i en torktumlare, tankarna mal och går runt, runt. Konspirationsteorier frodas.

Den så kallade reptilhjärnan går i gång och man riskerar att både säga och göra saker som man sedan bittert får ångra.

Botemedlet mot detta är skickliga medarbetare som håller huvudet kallt och framför allt koncentrerar sig på att se det som är rätt och relevant i kritiken, det som måste bemötas för att det ska finnas en chans att komma ur den helskinnad. Tyvärr omger sig just politiker alltför ofta med ja-sägare. De som bara klappar dem på axeln och säger tröstande ord om ”dumma journalister”.

Kaplan hade behövt någon som sagt att det är olämpligt att ha kontakt såväl med islamistiska extremister som med de turkiska fascisterna i Grå Vargarna. Att man måste vara varsam med orden och akta sig att jämföra Israel med den stat som i andra världskriget mördade sju miljoner människor.

Bäst vore om denna medarbetare, som den berömda slaven på Caesars triumfvagn, hade sagt detta redan innan Kaplan hade begått sina misstag. Den bästa krishanteringen är ju att se till att det inte uppstår någon kris överhuvudtaget.

För Kaplan är det för sent nu.

Men nog är detta något för andra politiska makthavare att tänka på.

 

Paul Ronge

Pr-konsult och krishanterare

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag