Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du borde be om ursäkt, Isabella Lövin

Att MP ”tar ansvar för landsbygden” är en vanföreställning. På bilden språkrören Per Bolund och Isabella Lövin, skriver Helena Lindahl.Foto: Janerik Henriksson/TT
Helena Lindahl är centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Miljöpartiet lever med en vanföreställning om att man tar ansvar för landsbygden.

När MP vill vara relevanta i frågan poserar man med ett förslag som är lånat från Centerpartiet, skriver Helena Lindahl (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Maria Gardfjell skriver att Miljöpartiet ”tar ansvar för landsbygden”.  Jag – och många med mig – håller absolut inte med utan tycker det rakt motsatta: Att Miljöpartiet är en negativ politiskt kraft som drabbat landsbygden i allmänhet och norra Sverige i synnerhet.

Men, låt oss för tydlighetens skull påminna om vad debatten handlade om – nämligen Isabella Lövins (MP) medvetet förminskande liknelse där högre drivmedelsskatt likställs med en kostnad motsvarande ”en kvarts pizza”. Det är alltså en medveten retorisk figur för att framställa den som är missnöjd som för snål för att betala denna pizzabit, trots att missnöjet snarare handlar om den samlade skattebördan.

Partiet misslyckades med att ta sig över riksdagsspärren i 235 av landets 290 kommuner.

Att Miljöpartiet på fullt allvar försvarar att ens egna politiska ambitioner rättfärdigar detta påhopp på landsbygdsboende – utan alternativa färdmedel till bilen – förklarar möjligen varför partiet misslyckades med att ta sig över riksdagsspärren i 235 av landets 290 kommuner. 

MP tar åt sig äran för ett C-förslag

För att illustrera bärigheten i Gardfjells vanföreställning om att Miljöpartiet ”tar ansvar för landsbygden” så räcker det med att titta på den landsbygdskompensation för högre drivmedelsskatt som hon väljer att lyfta fram, nämligen höjt grundavdrag på inkomstskatten för landsbygdsboende. Det är tveklöst en förstärkning av köpkraften på landsbygden och är givetvis utmärkt för människor som bor i dessa regioner. Icke desto mindre: Det är Centerpartiets förslag från Almedalen 2019.

Det är möjligt att Gardfjell kan lura i enstaka egna medlemmar att MP gjort något gott för landsbygden, men sanningen är alltså att det är ett Centerpartistisk förslag som man gömmer sig bakom när man vill posera och ge sken av att man skänkt landsbygden en tanke. Det är naturligtvis charmerande för oss i Centerpartiet – men säger också något om bristen på landsbygdsrelevant MP-politik.

Det är tveklöst så att Centerpartiet lyckades bromsa skattehöjningen på drivmedel och fick därtill igenom det höjda grundavdraget som Gardfjell beskriver som ”i realiteten större än kostnadsökningen på drivmedlen”. 

Det hade blivit bättre utan MP

Så är det: Centerpartiet fick igenom en något större skattesänkning än den höjning som Miljöpartiet tvingade igenom. Vi är naturligtvis nöjda med att ha uppnått en viss förbättring för landsbygden, även om utfallet för landsbygdsboende med största säkerhet hade blivit bättre utan Miljöpartiets medverkan.

Med det sagt: Den debattartikel som Gardfjell besvarar handlade överhuvudtaget inte om vilken exakt skattenivå drivmedelsskatten ska vara på – utan om vice statsministerns sätt att avfärda breda gruppers missnöje som ren snålhet.

Det hade faktiskt räckt med en enkel ursäkt för den misslyckade jämförelsen.

 

Av Helena Lindahl (C)

Riksdagsledamot, Västerbotten