Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Möt inte motståndare med krav på förbud

Erik Hörstadius.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrerar i Stockholm 8/4-2017
Foto: Sven Lindwall

Man möter sin motståndare med argument eller tystnad. Inte med hatstormar eller krav på förbud, censur, nedtystning, skriver Erik Hörstadius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Snart är nazisterna på marsch igen. Denna gång i Falun, provocerande nog på arbetarrörelsens högtidsdag första maj. 

Där kommer de att fylla det offentliga rummet med hat. Hat mot judar och muslimer, mot politiker och journalister, mot intellektuella, konstnärer och andra “folkförrädare”. Ett hat anstruket av våld. Till stilen kommer de att påminna om en armé, med sina resta fanor, kortklippta frisyrer och grova kängor, taktfast trampandes i disciplinerade formationer.

Att tvingas associera fina Falun med raskrig och hat i stället för mysigheter som knäckebröd, röda stugor och korv, känns verkligen bedrövligt. Tack så jävla mycket, Nordiska Motståndsrörelsen. 


LÄS MER: Vi verkar inte se vad som håller på att ske 


Men nazisterna är tyvärr inte ensamma om skändningen av Falun. Till sin hjälp har de alla de nyttiga idioter som tror att de gör demokratin en tjänst genom att kräva att demonstrationen förbjuds. 

Men två fel gör inte ett rätt. Det vill säga, det felaktiga med nazismen rättas inte till av att de demokratiska fri- och rättigheterna kränks. Dessa måste givetvis omfatta alla, inklusive nazister. Och islamister och rasister och kommunister och tredjedagsadventister och djurrättsaktivister - ja, till och med cyklister (helst ej i lycra, dock).

Demokratiska rättigheter måste gälla alla - nazister, islamister, rasister, kommunister - ja, till och med cyklister.

Annars är de inte längre fri- och rättigheter, utan privilegier utdelade av den för tillfället rådande makten. Vilket för övrigt går i linje med just nazismen. Enligt Nordiska Motståndsrörelsens idéprogram ska opinionsbildningen inte vara fri i deras samhälle.

Men vi kan väl för bövelen bättre än nazisterna! Låt invandringskritiska tidningar vara med på bokmässor, låt sverigedemokrater boka Grand Hotel. 

Och låt för guds skull jämställdhetsivraren Paolo Roberto skämta om mäns bröstfixering utan anklagelser om att detta leder till våldtäkt!

Man möter sin motståndare med argument eller tystnad. Inte med hatstormar eller krav på förbud, censur, nedtystning. 

Vad som så ofta glöms bort är att demokrati inte är liktydigt med humanism, antirasism och annat fint. Demokrati är en form för åsiktsbildning och maktutövning som bygger på pluralism och allas lika rätt att rösta och höja sin röst. 

Egentligen borde det vara enkelt. Några känner ett inre tryck att uttrycka sin åsikt i en demonstration. Polisen beviljar tillstånd. Resten av mänskligheten väljer sedan att lyssna eller gäspa eller vara någon helt annan stans.


LÄS MER: Det vi kan påverka är morgondagen 


Eller så arrangerar man en motdemonstration. Men den taktiken är riskabel, eftersom motmanifestationen ger uppmärksamhet till den åsikt man vill bekämpa. Och uppstår det sedan våldsamheter, kan de där otäckingarna man vill klämma åt rentav få en gloria av martyrskap. I klartext: om nazisterna sköter sig men blir anfallna av fradgatuggande antinazister, vinner de sympati. Dessutom inbjuder ju själva våldsutövningen till att förstärka nazistiska tankefigurer om raskrig och djupa samhällskonflikter.

Det finns även goda pragmatiska skäl att vara liberal med tillstånd. Om risken för våld leder till avslag, av säkerhetsskäl, så ökar ju incitamentet att förstöra sin politiska fiendes demonstrationer. Dessutom kan polisen föra en trygghetsbefrämjande dialog med arrangören, när tillstånd beviljats. Genom att till exempel diskutera igenom platser och klockslag och annat praktiskt, kan konfliktytorna minimeras. Det fruktansvärda våld som skedde i samband antirasismdemonstrationen i Kärrtorp 2013 var delvis en frukt av bristen på reglering.

Avslutningsvis. Glöm inte att mindre än en promille av rösterna gick till nazister i senaste valet. Det är en liten sekt, och bör behandlas som en sådan. Det vill säga, åt dem hålla på med sin nazism - inklusive flaggdesign,  konspirationsteorier och demonstrationer - så länge det inte urartar till hets och hot, alltså lagbrott. 

Då ska de givetvis buras in.


Erik Hörstadius

Journalist