Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan Johansson sprider fake news om migrationen

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna står inte utan skuld – vi borde lagt om vår invandringspolitik mycket tidigare.

Men när Socialdemokraterna tar äran för den senfärdiga åtstramningen är det en historieomskrivning som snarast kan beskrivas som fake news, skriver Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vill gärna påstå att han stramade åt den generösa invandringspolitiken. 

Visserligen stämmer det att Morgan Johansson var ansvarig minister när Sverige lade om politiken. Men Socialdemokraterna kritiserade varje förslag till åtstramning som den borgerliga regeringen lade fram.

Redan i sin första regeringsförklaring ställde sig Stefan Löfven bakom migrationsöverenskommelsen mellan de forna allianspartierna och Miljöpartiet.

Morgan Johansson var själv mycket kritisk när Moderaterna föreslog en övergång till tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. 

Kunde inte längre blunda

När tusentals människor gick till fots genom flera europeiska länder till Sverige lamslogs Dublinförordningen och det svenska asylmottagandet pressades till bristningsgräns. Då ställde sig Stefan Löfven på Medborgarplatsen och deklarerade att hans Europa minsann inte bygger murar. 

I november 2015 kunde inte Socialdemokraterna längre blunda för migrationskrisen. Och det var först då som åtstramningar skedde.

Den 6 september 2015 talade statsminister Stefan Löfven under manifestationen ”Refugees welcome” på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaten och förre statsministern Fredrik Reinfeldt vädjade den 16 augusti 2014 till svenska folket om att öppna sina hjärtan och ta emot människor på flykt.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Moderaterna står inte utan skuld.

Vi drev en ohållbar invandringspolitik under regeringsåren 2006-2014. Vi borde ha lagt om vår politik mycket tidigare. Vi tar vår del av ansvaret, och har därför konsekvent i fem års tid nu drivit en restriktiv invandringspolitik som inte går längre än vad Sveriges internationella åtaganden kräver.

Skillnaden mellan oss och Socialdemokraterna är att vi har lärt oss vår läxa. Den gemensamma nämnaren för en ohållbar migrationspolitik stavas Miljöpartiet. 

I avgörandets stund valde Socialdemokraterna makten och Miljöpartiet före Sveriges behov av en minskad invandring

Under miljöpartistiskt inflytande har Morgan Johansson drivit igenom en orimlig gymnasielag och generösare anhöriginvandring. 

Miljöpartiet har gång på gång försvårat myndigheternas arbete med ett väl fungerande återvändande och tycks förespråka en närmast oreglerad invandring till Sverige.

Det var Miljöpartiet som hotade med regeringskris mitt i en pandemi om migrationskommitténs slutsatser skulle svara mot den tydliga majoritet som finns bland svenska folket för en målstyrd, stram och minskad invandring. 

Valde makten och Miljöpartiet

Socialdemokraterna hade möjligheten att tillsammans med Moderaterna komma överens om en historiskt stram invandringspolitik. I avgörandets stund valde Socialdemokraterna makten och Miljöpartiet före Sveriges behov av en minskad invandring. 

Det är på bekostnad av alla de som är fast i det rödgröna utanförskapet.

Varje år blir antalet utrikes födda fler, men gruppens arbetslöshet minskar inte tillräckligt fort. I dag är var femte utrikes född arbetslös, och utrikes födda kvinnor riskerar att marginaliseras på svensk arbetsmarknad. Var tredje utrikes född elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. 

Egen historiebeskrivning

Trångboddheten, hedersförtrycket och kriminaliteten breder ut sig i Sveriges utanförskapsområden. Hälften av alla som kom till Sverige under perioden 1990-2016 är inte självförsörjande, med bidragsberoendet och socialt utanförskap som konsekvens. 

Den rödgröna regeringen skyfflar över invandringens kostnader på kommunerna och splittringen mellan inrikes och utrikes födda ökar. 

Om Morgan Johansson tror på sin egen historiebeskrivning borde han och Socialdemokraterna välja moderata åtstramningar framför gröna lättnader. Trots det väljer Socialdemokraterna att ge Miljöpartiet fortsatt inflytande. 

Morgan Johansson är svaret skyldig: Varför?


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson