Morgan Johansson har misslyckats kapitalt

I tisdags ryckte polisen ut till Tensta efter larm om skottlossning.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF.

Morgan Johansson lever inte upp till förväntningarna som finns på en justitieminister. Gång på gång har han visat att han och regeringen inte har vad som krävs för att göra Sverige tryggt och säkert, skriver MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Regeringen och Morgan Johansson har misslyckats med statens viktigaste uppgift, att hålla medborgarna trygga. Gängbrottsligheten, dödsskjutningarna och sprängningarna har under de senaste åren ökat kraftigt. En negativ utveckling som inte har skett över en natt, utan som har byggts upp under en längre tid. Trots att regeringen verkar vara medvetna om det, har den inte gjort tillräckligt för att vända den negativa trenden.

Nästan varannan svensk uppgav att de var oroliga över brottsligheten i samhället.

Våldsutvecklingen i Sverige är ett tydligt tecken på att Morgan Johansson inte lever upp till förväntningarna som finns på en justitieminister. Som ansvarig minister är det hans uppgift att ansvara för rättsväsendet och se till att Sverige är ett säkert och tryggt land.

Saknar det som krävs

Gång på gång har Morgan Johansson visat att han och regeringen inte har vad som krävs för att göra Sverige tryggt och säkert. Listan kan göras lång.

1. Sverige toppar listan över dödsskjutningar i Europa: Enligt en studie från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som publicerades tidigare i år ligger Sverige i toppen när det gäller dödsskjutningar i Europa. Likaså konstaterar BRÅ i samma studie att Sverige är det enda land i Europa där antalet dödsskjutningar har ökat mellan 2000–2019.

2. År 2021 är ingen framgångssaga, antalet skjutningar fortsätter öka: I maj 2021 meddelade Morgan Johansson att antalet skjutningar minskat jämfört med 2020. En positiv trend som inte höll i sig särskilt länge. Enligt nya siffror från polisen inträffade fler skjutningar i maj, juni och juli än samma period ifjol. 

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

3. Ökat antal sprängningar: Även antalet sprängningar har ökat under Johanssons tid som justitieminister. Bara under 2019 anmäldes 257 sprängningar, vilket var nästan 60 procent fler än år 2018 enligt BRÅ.

4. Ökad risk för utomstående att drabbas av gängkonflikter: I samband med det ökade våldet har också risken för att utomstående ska skadas eller dödas vid gängskjutningar ökat. Under åren 2011–2020 har minst 46 utomstående drabbats i totalt 36 grova våldsbrott enligt en kartläggning som presenterades av Joakim Sturup, kriminolog och analytiker vid Polisregionen Stockholm i fjol.

5. Varannan svensk är otrygg: Då Morgan Johansson och regeringen inte lyckats stoppa den grova kriminaliteten har en oro över våldsutvecklingen fått fäste i samhället. Enligt den nationella trygghetsundersökningen som kom ut 2020 uppgav nästan varannan svensk att de var oroliga över brottsligheten i samhället.

6. Fler ungdomar och barn rekryteras till gängkriminalitet: Morgan Johansson och regeringen har misslyckats med att implementera åtgärder för att fånga upp yngre personer som riskerar att dras in i kriminalitet. Polisens Nationella operativa avdelning (Noa) menar att gängkriminella idag använder sig av unga personer vid grova brott. Enligt polisen ser de barn så unga som åtta år dras in i kriminalitet. 

Byt ut Socialdemokraterna

Det borde vara självklart att Sverige ska vara ett land där medborgarna kan känna sig trygga och säkra, ett land där barn kan leka fritt och ett land där man inte behöver vara orolig för att ens familj eller vänner ska hamna i skottgluggen. Men med Morgan Johansson som justitieminister och Socialdemokraterna vid regeringsmakten är det inte det.

För att vända den negativa trenden behöver Sverige ny handlingskraft, reformer och lagändringar. Det får man enklast genom en moderatledd regering. I valet 2022 har vi chansen att rösta bort Socialdemokraterna från Regeringskansliet och Morgan Johansson från justitiedepartement. Sverige förtjänar bättre.


Av Matilda Ekeblad

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet