Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson gör rätt mot förintelseförnekarna

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ronald S Lauder är president för World Jewish Congress.
Foto: Shahar Azran

Vi ser en oroande förskjutning i vad som är acceptabelt att tala om. Att förneka Förintelsen är inget ifrågasättande, inget kritiskt granskande utan en aggression och provokation. 

Sveriges steg mot en kriminalisering är en kraftfull och hoppingivande markering, skriver amerikanen Ronald S Lauder, president för World Jewish Congress.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att förneka Förintelsen är i dag straffbart i många europeiska länder. I bland andra Belgien, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Ryssland, Tjeckien, Tyskland och Österrike är det på olika sätt kriminellt att uttrycka Förintelseförnekelse. 

Nu meddelar justitieminister Morgan Johansson att Sverige har för avsikt att sälla sig till skaran, vilket World Jewish Congress (WJC) välkomnar. En förändrad lagstiftning som leder till att den här sortens agitation bestraffas är en stor och viktig gest inför den stundande internationella konferensen för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som planeras att hållas i Malmö hösten 2021. 

En korrekt och meningsfull åtgärd

De som är skeptiska till en lagändring brukar hänvisa till yttrandefriheten, men man ska kunna balansera flera tankar samtidigt – länder som i dag har kriminaliserat Förintelseförnekelse är demokratiska stater med stark yttrandefrihet. Somliga menar att lagen kommer att bli verkningslös och svårhanterlig. 

Vi anser att kriminalisering av Förintelseförnekelse är en korrekt och meningsfull åtgärd, om än inte en universell lösning. Den ska ses som ett komplement till fortsatta satsningar på utbildnings- och säkerhetsåtgärder och som ett led i ett omfattande nationellt program att motverka antisemitism och främja judiskt liv.

Ronald S Lauder under ett besök i Auschwitz i samband med en minnesceremoni.
Foto: Shahar Azran

Förintelseförnekare är inte historiker som syftar till noggrannhet eller kritisk granskning. Förnekelsen är inbäddad i en antisemitisk och extremistisk diskurs som uppmuntras och sprids. Skytten i synagogan i Halle under Jom Kippur 2019 började sitt online-manifest med orden: ”Jag tror inte att Förintelsen ägde rum” för att därefter mörda oskyldiga. 

En oroande glidning pågår

Vi ser en oroande tendens att det på middagar, i chattrum och på sociala medier som TikTok pågår en förskjutning i vad som är acceptabelt att tala om. Därför måste vi resolut markera och agera för att vända utvecklingen.

Förintelsen är inte upp till debatt, den är ett obestridligt faktum och en av de mest väldokumenterade och grundligt genomforskade historiska händelserna genom tiderna. Den skedde i modern tid, i vår tid. Ögonvittnena var många, särskilt de överlevande. Relativt modern film- och fototeknik kombinerad med nazisternas rigorösa noggrannhet och ihärdiga dokumentationsvilja resulterade i ett gediget material som inte kan ignoreras. I dag finns nazisternas eget material att tillgå i, bland andra, Arolsen arkiven i Tyskland.  

I ljuset av att ögonvittnena nu lämnar denna värld välkomnar vi innerligt den svenska statens initiativ att fortsätta skydda sanningen.

Nürnbergrättegångarna 1945–1949 började genomlysa brotten mot mänskligheten. US Holocaust Memorial Museum, Yad Vashem och Auschwitz-Birkenau State Museum är några av de mest centrala forskningscentrum som har lagt enorma resurser på forskning och dokumentation.  

En antisemitisk handling

Förintelsen har ägt rum, sex miljoner judar mördades av nazisternas och Europas rika judiska liv raderades ut fullständigt. Att förneka det är inget ifrågasättande, inget kritiskt granskande utan en aggression och provokation. Det är en antisemitisk handling som å det tydligaste ska markeras emot. Att Sverige nu tar steget mot att göra det straffbart att förneka Förintelsen är en kraftfull markering mot antisemitism, vilket WJC finner hoppingivande. 

I mitt tal under minnesceremonin i Auschwitz-Birkenau 2020 sa jag att ”världens likgiltighet ledde till Auschwitz”. Att inte reagera när någon förnekar Förintelsen är just likgiltighet. 

Tack till Sverige som vill skydda sanningen

Snart är alla de vittnen som överlevde Förintelsen borta, alla de som outtröttligt skrev ner sina upplevelser, som lät sig intervjuas, som reste till skola efter skola för att vittna, de som bar sina trauman intatuerade i huden och ristade i själen. I ljuset av att ögonvittnena nu lämnar denna värld välkomnar vi innerligt den svenska statens initiativ att fortsätta skydda sanningen så som de överlevande själva hittills har skyddat den. 


Av Ronald S Lauder

President, World Jewish Congress