Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördare går fria – öppna PKU-registret för polisen

PKU-registret innehåller DNA från alla som har fötts i Sverige sedan 1975. Det borde komma brottsutredningar till nytta, menar Joakim Karlsson. Foto: ADOBE STOCK
Joakim Karlsson är fritidspolitiker för Moderaterna. Foto: PRIVAT

Ett nationellt DNA-register skulle underlätta arbetet för vår överbelastade poliskår. Öppna PKU-registret och gör det sökbart. 

Att lämna DNA ska vara obligatoriskt för alla medborgare – även för utländska personer som på något sätt vill ta del av den svenska välfärden, skriver Joakim Karlsson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. Den grova brottsligheten ökar för varje år och våra poliser går på knäna. Därför är det otroligt att man inte gör vad man kan för att underlätta deras arbete, när tekniken finns.

Sedan 2006 har polisen byggt upp tre egna DNA-register:

Spårregistret, för DNA som säkrats vid en brottsplatsundersökning men inte identifierats. Utredningsregistret, för personer som är skäligen misstänkta för brott med fängelse i straffskalan.

DNA-registret, för personer som finns i brottsregistret och som dömts till annat straff än böter.

Hittad efter familjespårning 

Sedan årsskiftet har polisen fått utökade möjligheter och kan nu även göra så kallade familjespårningar i dessa register. Dessa sökningar har redan gett goda resultat för några ”kalla fall” som gäckat polisen i många år.

Tack vare familjespårningen har man kunnat identifiera och gripa en man i 60-årsåldern som nu sitter häktad för en barnvåldtäkt som inträffade för 24 år sedan i Billdal, Göteborg.

Dessutom har man gjort ett genombrott i utredningen kring  dubbelmordet i Linköping 2004, där en liten pojke och en medelålders kvinna mördades brutalt på öppen gata.

Dubbelmordet i Linköping 2004 är fortfarande olöst trots att DNA-spår kunde säkras. Foto: SVEN LINDWALL

PKU-registret är enormt

Dessa genombrott har man fått för att man nu får leta efter DNA-profiler som liknar gärningsmannens i ett litet begränsat register. Hur lätt skulle man då inte kunna lösa många av de brott som begås om man hade tillgång till ett register med alla människor som lever i Sverige?

Grunden för detta nationella DNA-register finns i vårt PKU-register. Ett register som innehåller DNA från alla som har fötts i Sverige sedan 1975. 

Frågan om PKU-registret har debatterats i omgångar och hittills har man bara använt det i en brottsutredning, nämligen i samband med mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003 under starka protester från hälso- och sjukvården.

Men med tanke på att polisens arbetsbörda nu är så stor att man prioriterar bort vardagsbrotten och har väldigt svårt att få människor i utsatta områden att vittna, så är det viktigt att vi ger dem bästa möjliga förutsättningar att snabbt hitta den som begått brottet och därigenom minska utredningstiden. I alla de fall där brott har begåtts och DNA-spår har lämnats, skulle den skyldige kunna hittas genom en sökning i detta register och för brottslingarna skulle blotta vetskapen om detta register verka avskräckande.

Gör det sökbart – och obligatoriskt

Mitt förslag är då att man öppnar upp PKU-registret för polisen. 

Man gör det obligatoriskt att delta för alla medborgare och även för de utländska individer som på något sätt vill ta del av den svenska välfärden.

Man gör registret sökbart för polisen på ett sätt som gör att man bara får tillgång till personuppgifter på de träffar man får. Då kommer man bara att få träff på de som på något sätt är intressanta i utredningen och man kommer heller inte att kränka integriteten på någon oskyldig. 

 

Av Joakim Karlsson

Fritidspolitiker (M)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!