Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördade Rozhs pappa: Vilket Sverige vill du ha, Stefan Löfven?

Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat
”Stefan Löfven, vilket Sverige vill du ha? För oss är det för sent nu”, skriver pappan till Rozh Shamal, 23, som mördades i Blackeberg den sista juni och en man som mördades 2018.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Ingen ska behöva begrava sina barn. Vi vet alla att det inte spelar någon roll om barnet är fem, 23 eller 43 år.

Stefan Löfven, vilket Sverige vill du ha, skriver pappan till Rozh Shamal, 23, som mördades i Blackeberg den sista juni. Förra året mördades hans andra son, Rozh Shamals storebror.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är ens barn. Du har fostrat det där barnet, vakat sena nätter, tröstat när ett knä skrapats upp och skrattat i timmar åt tokigheter tillsammans.

På en kort sekund berövas du allt det där och allt som komma skall. Alla minnen som skulle skapas, bröllop, barnbarn, drömmar som aldrig hann slå in. Hur kommer man vidare? Hur ska man komma vidare när man vet att det meningslösa våldet som tog ens sons liv nästa vecka berövar en annan förälder deras barn. Och veckan efter ytterligare en.

Söner efter söner begravs i Stockholm och ingen reagerar. Våldet fortsätter och ingen tar ansvar. Vissa barn hamnar snett. Någonting händer i uppväxten, man bor på fel sida stan eller så har man hamnat i fel sällskap.

Det finns alltså inget hot mot killen som försökt ta reda på vem som mördade hans bror

Vad händer sen, när man växer upp och inser att man vill göra något annat. Man vill syssla med musik och man vill lyckas och man vill få vara någon. Vad händer när man då ber om hjälp? Mamman har sökt om skyddad identitet för sonen men svaret var att det inte finns något hot. Killen vars storebror avrättades på öppen gata 14 januari 2018. Av en person som fortfarande är på fri fot.

Vem hade inte velat veta vem som tog livet av ens storebror?

Det finns alltså inget hot mot killen som försökt ta reda på vem som mördade hans bror med vetskap om att mördaren fortfarande rör sig fritt i Stockholm?

Det finns alltså inget hot mot lillebrodern som ställer obekväma frågor och inte ens vet om den som svarar är den som höll i vapnet den natten då hans bror dog.

Vem av oss hade agerat annorlunda? Vem hade inte ställt frågor? Vem hade inte velat veta vem som tog livet av ens storebror? Mamman har läst till polisen om hot-sms hennes son fick och de sa att det inte räckte som bevis.

Minnesplats efter mordet på Rozh i Blackeberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hur många pojkar ska hinna begravas?

Hur rättar man till det misstaget nu? För vi får ju alla vara överens om att det var ett misstag. Tiden har visat att det fanns ett mycket reellt hot mot Rozh. Ett hot som sedermera också blev en verklighet. Hur gör man nu när det är för sent? Vem tar ansvar?

Hur många pojkar ska hinna begravas innan någon ska reagera? En ung kille, någons son, någons kusin, någons pojkvän, en 4-årig liten killes enda farbror. En ung kille som sysslade med sin musik, som hade en hel släkt som spricker av stolthet bakom sig, en ung kille som hade planer på att ta körkort och köpa sig en egen bil. Drömmar om mer musik, att nå världen.

Nu är allt borta. Kvar finns bara mörker. En familj i spillror. En släkt som aldrig glömmer. Musik som nu bara smärtar.

Hur tar man sig som familj vidare när man vet att det hade kunnat undvikas. Att barn, i första hand, är föräldrarnas ansvar är vi alla överens om. Men ska inte samhället finnas som ett skyddsnät när den föräldern ber om hjälp för sitt barn?

Stefan Löfven, vilket Sverige vill du ha?

Vi som Rozh föräldrar kräver att du, Stefan Löfven, ser till att våldet stoppas NU. Vår sons mördare måste få ett straff. Hur ska vi kunna ha ett fungerande samhälle om mord på öppen gata inte ska straffa sig? Om man inte ska kunna gå ut med sin hund i sitt eget bostadsområde.

Dessa frågor ställer vi till dig Stefan Löfven, vilket Sverige vill du ha? För oss är det för sent nu. Två söner har gått förlorade och nu finns det inte längre någon mer hjälp att be om. Men för de andra föräldrar som vänder sig till samhället, till socialtjänsten och till polisen. För dem är det inte för sent.

Något måste ändras, annars fyller vi våra gravplatser snabbare än vi hinner med. Ingen ska behöva begrava sina barn.


Av Rozh Shamals pappa

Han har förlorat två söner i olösta dödsskjutningar