Mona Sahlin. Foto: Martina Huber
Mona Sahlin. Foto: Martina Huber

Mona Sahlin: Ungdomsarbetslöshet är tyvärr inget påhitt

Publicerad
Uppdaterad
Det är fel av Fredrik Reinfeldt att avfärda ungdomsarbetslösheten som "en skapad synvilla", varnar Mona Sahlin.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
De närmaste åren lämnar de största ungdomskullarna på länge gymnasieskolan. 90-talets babyboom har blivit jublande studenter, på väg in i vuxenlivet med nya idéer, höga krav och stark vilja att förändra. Det är en fantastisk möjlighet för Sverige. Men regeringen väljer att inte ta den tillvara.

I gårdagens partiledardebatt
höll statsministern fast vid regeringens aktivitetsförbud för ungdomar på Arbetsförmedlingen. Han anser att ungdomsarbetslösheten är "en skapad synvilla" snarare än ett allvarligt samhällsproblem. Han tycker det är en "myt" att det saknas jobb för arbetslösa ungdomar att söka och att "en viktig orsak till att många ungdomar får jobb är att de inte söker jobb".
Jag delar inte den uppfattningen.
Regeringen har försämrat möjligheten att utbilda sig. Under mandatperioden har det funnits färre utbildningsplatser än tidigare - trots att ungdomskullarna nu är större. Andelen ungdomar som börjar på högskolan har sjunkit. Dörren till arbetsmarknaden är låst för många. Nyckeln heter utbildning.

Men regeringen har infört ett aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen. Där måste unga arbetslösa vänta i tre månader - innan de kan få utbildning och praktik som de behöver för att komma vidare. Många förpassas till regeringens så kallade garantier. Där får inte ens en tjugondel utbildning - trots att ungefär en tredjedel av de arbetslösa ungdomarna inte har avslutat gymnasiet. Därför har antalet långtidsarbetslösa ungdomar nästan fördubblats under mandatperioden.

Moderaterna gick till val på fler jobb och färre i utanförskap. Många uppfattade nog att det löftet också gällde de unga. Men det blev tvärtom. Nu är ungdomsarbetslösheten i Sverige över 30 procent - en av Europas högsta.
När ungdomar inte får möjlighet att jobba, eller en plats i praktik eller utbildning, då ökar socialbidragen. Färska data från Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen visar att utbetalningarna för socialbidrag ökade med drygt 19 procent 2008- 2009. I åldersgruppen 20- 24 år har socialbidragen ökat med 22 procent bland män och 16 procent bland kvinnor. Antalet långvariga socialbidragstagare mellan 16 och 29 år har ökat med 14 procent.

Ungdomsstyrelsen konstaterar att skillnaderna mellan de som har det bra och de som inte har det bra växer. Det duger inte! Unga ska kunna förvänta sig utbildning och jobb i stället för socialbidrag.
Vi socialdemokrater vill att Sverige ska vara ett möjligheternas land - för alla, också de unga. Vi kan inte vänta med att ta tag i ungdomsarbetslösheten. Vi vill ha en ny färdriktning, ett kontrakt med konkreta löften till unga:

Fredrik Reinfeldt. Foto: Mikael SjöbergInvestera i 100 000 nya jobb-, utbildnings- och praktikplatser. Av dessa riktar vi 20 000 platser direkt till unga.
Sänka arbetsgivaravgifterna för arbetslösa ungdomar. Vi tar bort arbetsgivaravgiften helt för de företag som anställer en arbetslös person mellan 20- 25 år.
Avskaffa Aktivitetsförbudet. De ungdomar som behöver, ska kunna få utbildning och praktik hos Arbetsförmedlingen redan från den första dagen i arbetslöshet.
Införa ett ungdomslyft. En långtidsarbetslös ung person som saknar fullständig gymnasieutbildning ska få möjligheter att komplettera sin utbildning genom Ungdomslyftet.
Investera i trainee-platser i välfärden: Vi ger kommunerna möjligheter att anställa unga för att möta den generationsväxling som väntar.

Skattesänkningarna skulle ge nya jobb. Men jobben blev färre och socialbidragen fler. Jag vill att alla ungdomar, oavsett bakgrund, ska få möjlighet att förverkliga sina drömmar.

MONA SAHLIN
Mona Sahlin är partiordförande för Socialdemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag