"Jag kan inte dra någon annan slutsats än att i det Sverige som den borgerliga regeringen nu skapar, är strikta tidsgränser viktigare än människors hälsa", skriver Mona Sahlin Foto: Suvad Mrkonjic
"Jag kan inte dra någon annan slutsats än att i det Sverige som den borgerliga regeringen nu skapar, är strikta tidsgränser viktigare än människors hälsa", skriver Mona Sahlin Foto: Suvad Mrkonjic

Mona Sahlin: Sverige förlorar sin anständighet

Publicerad
Uppdaterad
Precis som S omprövar sin jobbpolitik borde Reinfeldt erkänna att Sverige behöver en anständig sjukförsäkring, skriver Mona Sahlin.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Vi kan se tillbaka på ett år med den nya hårda sjukförsäkringen. Svårt sjuka människor i stort behov av samhällets stöd har tvingats lämna sjukförsäkringen. Inte för att de har fått rehabilitering. Inte för att de har blivit friska. Inte för att de kan arbeta. Nej, de har utförsäkrats för att Fredrik Reinfeldts regering satt upp en tidsgräns då även sjuka människor tvingas bort från sjukförsäkringen.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att i det Sverige, som den borgerliga regeringen nu skapar, är strikta tidsgränser viktigare än människors hälsa. Vi har alla kunnat följa de många människor som mår väldigt dåligt, cancersjuka, sköra människor med stort behov av stöd som utförsäkras. Vi möter människor som är sjuka, svaga och i stort behov av vår gemensamma solidaritet och nu behandlas kallt, hårt och okänsligt. Människor som bevisligen är svårt sjuka behandlas som vore de fuskare och en belastning för samhället.

När ett regeringsbeslut får så orimliga konsekvenser måste man som ledare kunna ompröva och tänka nytt. Tyvärr ser vi få sådana tecken från regeringen när det gäller sjukförsäkringen. Jag har varit klar med att mitt eget partis politik måste utvecklas på en rad punkter - det handlar bland annat om en tydligare skattepolitik för välfärd och jobb, en arbetslinje som bygger på både rätt och plikt och en näringspolitik byggd på företagande och forskning.

Det är farligt när politiker isolerar sig och stänger all kritik ute. Den som har stor makt måste också lyssna och se hur människor påverkas av den förda politiken. När det gäller de borgerliga utförsäkringarna i sjukförsäkringen har kritiken varit unikt omfattande, mångfacetterad och stark. Efter valet såg vi till och med upprepad kritik från ledningen för de små borgerliga regeringspartierna. Men hittills studsar kritiken från maktens döva öron. I stället för att erkänna att försämringarna drabbat enskilda för hårt och reparera sjukförsäkringen har Fredrik Reinfeldt valt att byta minister. Syftet är att med större kraft och entusiasm försvara utförsäkringspolitiken.

Utförsäkringarna fortsätter i hög takt. Försäkringskassan visar att fram till valet utförsäkrades omkring 35 000 personer. Under den nuvarande mandatperioden kommer ytterligare ungefär 40 000 personer att utförsäkras. För att försämringarna i sjukförsäkringen ska ge tillräckligt stora resurser till skattesänkningar måste de vara omfattande. Det är därför så många sjuka människor nu utförsäkras.
Målet med sjukförsäkringen måste vara att alla som kan ska åter till arbete. Men det ska ske genom rehabilitering och stöd för att förmågan att arbeta ska komma tillbaka. Inte genom att människor som är för sjuka för att arbeta ska förlora sin sjukförsäkring. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta att rikta skarp kritik mot denna politik. Debatten gäller i grunden inte en diskussion om olika tekniska delar av sjukförsäkringen utan något mycket större.

Sjukförsäkringen handlar om att alla människor ska kunna vara trygga med att om de en dag blir sjuka ska de få ett gott omhändertagande och kunna vara trygga. Det gynnar både jämlikhet och utveckling. Det handlar om hur vi ska bemöta varandra.
Ett samhälles anständighet mäts i hur utsatta, sköra och sjuka människor behandlas. Varje gång en sjuk människa behandlas ovärdigt tar vårt samhälle ett steg i fel riktning och blir kallare och hårdare.
Det som skulle vara en sjukförsäkring har blivit en utförsäkring. Det svenska folket förtjänar bättre. Gör om sjukförsäkringen.

MONA SAHLIN
Mona Sahlin är partiledare för
Socialdemokraterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag