Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaternas klimathaveri är plågsamt att bevittna

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Luka Vestergaard, riksdagskandidat för Klimatalliansen.

Är det enbart strutsar och fossiler som befolkar politiken? Läser inte moderater rapporterna som gång på gång varnar för att klimatet fullständigt spårar ur? skriver Luka Vestergaard från Klimatalliansen i en replik om drivmedelspriserna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I ett klipp på sociala medier poserar Elisabeth Svantesson, moderat ekonomisk-politisk talesperson, vid en bensinpump med sådan stolthet över det sänkta bensinpriset – 2 kronor – att man kan tro att hon fått ett nytt barnbarn. 

Tanken på att framtida generationer ska ha en dräglig planet och en framtid värd namnet är dock som bortblåst i ett billigt fossiltrick. Vart ska de moderater som faktiskt vill satsa på klimatet ta vägen? Kanske till en tvärpolitisk lista som Klimatalliansen.

Det är inte första gången enskilda politiker ställer upp på pinsamma marknadsföringar av sina otidsenliga felsatsningar. Johan Forssell, en annan plenumstolsvärmare, moderat rättspolitisk talesperson (eller ”rätt så politisk” som en humortweet löd), vill – mitt under en brinnande klimatkris – kasta aktivister i fängelse. Aktivister som vågar protestera mot fossildrift och den samhällskatastrof som vi med vetenskaplig säkerhet är på väg emot. Självgott har han stoltserat framför det samlade forsknings-Sverige som också varnar för antågande klimatkollaps. 

Tondöva bakåtsträvare

Dessa moderater är lika klimatdöva som tondöva för tidens frågor. Jag förstår ju att fördelningspolitik inte heller är deras starka sida. Det är inte längre tal om Nya Moderaterna, utan om de urgamla, de stenåldersgamla, som drömmer sig tillbaka till JR Ewings fantasivärld där olja ger tillväxt och alla mår gott av giftiga raffinaderiinvesteringar. 

Moderaterna har drivit på för den skattesänkning på drivmedel som trädde i kraft 1 maj.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Att vi kan ha tillväxt och rovdrift samtidigt på en i övrigt klimatmördad jordskorpa – så resonerade man möjligtvis i början på 1900-talet. 

Det är rätt befängt att tro att människor är överlyckliga över att drivmedel nu kostar 20 kronor, samma som för några veckor sedan, i stället för 21,50 (senast jag kollade) – och därför kommer vallfärda till valurnorna för att kasta sina röster på moderat traktorpopulism; en sänkning som bara gynnar försäljningsmarginalerna hos bensinmackarna och ger mer fickpengar till Putin.

Katastrofen kryper närmare

Är det enbart strutsar, fossiler och utomjordingar som befolkar politiken? Läser inte moderater klimatrapporterna som gång på gång varnar för att klimatet fullständigt spårar ur? Det som faktiskt ligger till grund för att ekonomi, hälsa, mat och tak över huvudet – hela klabbet – ska fungera? 

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar politikers blundande för klimatkrisen för kriminellt och säger att vi nu har mindre än tre år på oss att göra de åtgärder som behövs för att förhindra kollaps. Det är bara för Johan Forssell med flera att fortsätta blunda, men man borde välja lämplig straffsats till sig själva när katastrofen blir ett faktum. Kommer Elisabeth Svantesson ens kunna se sina barn och barnbarn i ögonen? 


Av Luka Vestergaard

Riksdagskandidat för Klimatalliansen

Elisabeth Svantesson (M) om skatter, kriminalitet och budgetsamarbete: