Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna värnar de utländska talangerna

31 700 kr/månad är väl anpassat för att högkvalificerad arbetskraft ska kunna komma till, och stanna på, svensk arbetsmarknad, skriver Maria Malmer Stenergard.
Foto: Shutterstock
Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Maria Malmer Stenergard (M) försvarar det föreslagna lönekravet:

”Med vårt förslag värnar vi den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, samtidigt som vi tar krafttag mot fusket.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Att utländska talanger kan komma till Sverige och bidra med sina kunskaper är viktigt för svensk konkurrenskraft. Därför vill vi moderater värna arbetskraftsinvandringen, samtidigt som vi vill utveckla regelverket i syfte att stoppa fusk och utnyttjande.

Företrädare för Almega uttrycker oro för att arbetskraftsinvandrare ”får åka hem” om Moderaternas krav på lönenivå blir verklighet. Men med vårt förslag värnar vi den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, samtidigt som vi tar krafttag mot fusket. Ingen med tillstånd skulle heller utvisas och få åka hem till följd av vårt förslag.

God marginal

Det krav på medianlön – i dag 31 700 kr/månad – som vi har föreslagit är väl anpassat för att högkvalificerad arbetskraft ska kunna komma till, och stanna på, svensk arbetsmarknad. Exempelvis ligger lönen för nätverkstekniker på mellan 36 000 och 47 000 kronor per månad, enligt Unionen. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer rekommenderar 36 300 kr i ingångslön för civilingenjörer och 34 400 för högskoleingenjörer. Det innebär god marginal till vårt lönekrav.

I sammanhanget är det också viktigt att framhålla att vårt lönekrav inte träffar EU-medborgare. Säsongsanställda inom gröna näringar och besöksnäringen omfattas inte heller av lönekravet. Detsamma gäller forskningsanställda, som får sägas vara högkvalificerad arbetskraft.

Inför bidragstak

Vårt förslag är en del i en samlad politik. Arbetskraftsinvandringen ensam kan inte lösa kompetensbristen. Parallellt med förändringarna i regelverket gällande arbetskraftsinvandring krävs också en bidragsreform med bidragstak och krav på kvalificering.


Av Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson