Moderaterna: Tiden för önsketänkande är över

Johan Forssell, Moderaterna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet.
Foto: Claudio Bresciani/TT

För Vänsterpartiet är migrationspolitik alltid så oerhört enkelt.

Helt utan målkonflikter med andra politikområden och med obegränsade ekonomiska resurser till förfogande, skriver Johan Forssell (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under två år har en kvarts miljon människor sökt asyl i Sverige. En siffra utan motstycke såväl i våra grannländer som i vår egen historia. Stundtals har Sverige på grund av det mycket stora söktrycket haft svårt att ens ge alla människor som kommit hit tak över huvudet. Handläggningstiderna hos Migrationsverket ökar och bostadsbristen är fortsatt omfattande. Som en följd ser vi kraftigt ökade kostnader som riskerar att tränga undan många andra viktiga satsningar. 

Samtidigt ligger den verkligt stora utmaningen fortfarande framför oss; att lyckas ordna en bättre integration för dem som har kommit till vårt land.

När Vänsterpartiets Christina Höj Larsen på Expressen Debatt beskriver hur migrationspolitiken ska utvecklas framöver, kan man tycka att det hade varit rimligt att i alla fall med en mening beskriva de utmaningar och problem som Sverige står inför. Nu saknas sådana insikter helt. För Vänsterpartiet är migrationspolitik alltid så oerhört enkelt. Helt utan målkonflikter med andra politikområden och med obegränsade ekonomiska resurser till förfogande.


LÄS MER: Hög tid kräva andrum från elitens mygel


Samtidigt regerar Stefan Löfven med stöd av Vänsterpartiet. Ifall Christina Höj Larsen har så stora problem med de förslag som har presenterats, varför då ha ett formaliserat budgetsamarbete med regeringen?

Moderaterna har förändrat vår migrationspolitik. Sverige har tagit ett oerhört stort ansvar för att hjälpa och ge skydd till människor på flykt. Men vi kan inte låtsas att Sverige ensamt kan möta EU:s utmaningar eller det rekordstora antalet människor som är på flykt i världen. Här krävs ett internationellt samarbete där fler länder tar ansvar.

Utan förändringar i migrationspolitiken kan vi inte längre klara av att ge människor ett långsiktigt bra mottagande och se till att alla kan vara med och bidra. Moderaterna har länge pekat på att Sverige är i behov av en tillfällig paus i flyktingmottagandet för att kunna korta handläggningstiderna och lösa bostadsbristen.

Det måste även bli större skillnad på ett ja och ett nej i asylprocessen där den som får ett avslagsbeslut också lämnar landet. Kompetenskartläggningen av asylsökanden ska börja redan dag ett och trösklarna till arbetsmarknaden sänkas genom att det blir mer lönsamt att gå från bidrag till egen försörjning samt förenklad förstajobbet-anställning.

Tiden för önsketänkande är över. Nu behövs ordning och reda i migrationspolitiken.


Johan Forssell

Migrationspolitisk talesperson, (M)