Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna närmar sig extremhögern

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Gunnar Strömmer, partisekreterare Moderaterna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

För mig blir det obegripligt att Moderaterna kallar oss polariserande när vi sätter ljuset på partiets närmande till extremhögern. 

Kuppförsöket mot den amerikanska kongressen illustrerade den yttersta konsekvensen av vad ett sådant öppnande kan leda till, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är ingen som tror att Sverigedemokraterna kommer storma riksdagen, men vi är många som känner en oro över den glidning som sker mot det odemokratiska hållet. Med förslag för att försvaga public service, mot fria medier, mot kvinnors och minoriteters rättigheter. 

Att som Moderaternas Gunnar Strömmer ropa om polarisering framstår som ett sätt att slippa ta debatten. 

Vi är inte en polariserande kraft

Socialdemokraterna är inte en polariserande kraft i svensk politik. Efter valet 2018 skapade vi ett helt nytt samarbete med C, L och MP och bröt på så sätt upp den skadliga blockpolitiken. Det finns mängder av exempel från kommuner runt om i Sverige där vi styr tillsammans med partier vi har stora olikheter med, i vissa fall även Moderaterna. Tillsammans löser vi stora samhällsutmaningar och tar ansvar för Sverige. På den vägen ska vi fortsätta. 

Vi ska aldrig hamna där USA är, med ett samhälle som glider isär. Med ökande sociala och ekonomiska klyftor och låg tillit till samhällets förmåga att hålla ihop och ta hand om alla. Därför fortsätter vi att sätta välfärden, tryggheten och jobben först. 

Svensk höger har radikaliserats

På vilket sätt har då svensk höger radikaliserats? Förr var Moderaterna högerpartiet, men i dag utgör Sverigedemokraterna en betydande del av svensk höger. Det har förskjutit skalan till dess ytterlighet. Men vi ser också en glidning i Moderaterna. Vi har tidigare kunnat enas med Moderaterna om ett antal fundamentala värden kring demokratin. 

Jag är orolig för är att Moderaterna är på väg bort från det. Förr var Moderaterna inte beredda att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, det är man i dag. Här ligger Republikanerna i USA några år före. Nu vet vi hur det slutade. 

Björn Söder och abortfrågan

Bara förra veckan aktualiserades abortfrågan igen, då Sverigedemokraternas gruppledare i utrikesutskottet Björn Söder uttryckte att regeringen måste minska dödligheten bland ”ofödda” världen över, sverigedemokratiskt språk för att begränsa kvinnors möjlighet att göra abort. I USA skedde reella minskningar av kvinnors möjlighet att avbryta en graviditet under Trumps tid vid makten, både inom och utom landet. Vad är Ulf Kristersson beredd att kompromissa med om han bildar regering med stöd av Sverigedemokraterna? 

Exemplen på riskerna med att luta sig mot extremhögern är många. Att varna om detta är att värna demokratin.  


Av Lena Rådström Baastad

Partisekreterare Socialdemokraterna

0