Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna måste sluta dumförklara landsbygden

Vi står för den riktiga landsbygdspolitiken, skriver debattörerna från Miljöpartiet.
Foto: TT
Det är bättre att drivmedlen tillverkas här än att vi är beroende av olja, ofta från diktaturer, skriver MP:s Gustav Fridolin och Emma Nohrén.
Foto: OLLE SPORRONG
Emma Nohrén är landsbygdspolitisk talesperson för MP.

Våra satsningar görs just för att vi ska kunna fortsätta leva där bilen behövs även efter oljesamhället.

Under tiden angriper M miljöpolitiken och låtsas att klimathotet inte finns, skriver Gustav Fridolin och Emma Nohrén (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | VALET 2018. Moderaterna måste sluta dumförklara landsbygden. Det är landsbygden som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Det är här och nu bönder oroas för skörden efter torkan, eller om djur ska tvingas till nödslakt. Det är också på landsbygden lösningarna finns, den förnybara energin, den nära maten, framtidens material.

Ändå verkar Moderaterna tro att det enda som är viktigt för landsbygden är sänkta miljöskatter. Men det är ju just för att vi ska kunna leva där bilen behövs även efter oljesamhället som regeringen investerar i att tillverka biogas, blanda in biodrivmedel i bensin och diesel och stödja elektrifieringen av bilparken. Det är bättre att drivmedlen tillverkas här än att vi är beroende av olja, ofta från diktaturer. Biogas tillverkas direkt på landsbygden av svenska bönder. Elbilens låga milkostnader tillsammans med större möjligheter att sätta upp egna solceller gynnar dessutom de som bor på landsbygden och ofta kör långa sträckor. 


LÄS MER: Vår landsbygdsfientliga regering struntar i folk utanför storstäderna 


Att flygskatten skulle vara ett stort problem för landsbygden är nys. Dåligt tågunderhåll och svag kollektivtrafik – det Moderaterna lämnade efter sig – plågar landsbygden mer.

Tågen måste bli bättre

Miljöpartiet har flera viktiga förslag för ett land som hänger ihop. Vi vill investera i bra tåg i hela landet. Vi vill sänka arbetsgivaravgifter och höja grundavdrag i glesbygdskommuner. Vi vill införa en skatt på importerat fulkött där antibiotika överanvänts i djurhållningen, så svenska bönder får rimliga konkurrensvillkor. Vi vill snabba på bredbandsutbyggnaden. Vi vill öka tillgången på högre utbildning i hela landet, och möjligheterna att studera på distans. Vi vill sänka skatten för de minsta företagen och minska byråkratin. Vi vill fortsätta regionalisera statliga jobb till hela landet.

Det är riktig landsbygdspolitik. Alltmedan Moderaterna angriper miljöpolitiken och låtsas att klimathotet inte finns.


Av Gustav Fridolin

Språkrör (MP)

Emma Nohrén

Landsbygdspolitisk talesperson i riksdagen (MP)